pinterest

Tips bij het ontwerpen van een nieuwe keuken

De grote diversiteit aan opstellingen, materialen en kleuren maakt het ontwerpen van een keuken bepaald niet eenvoudig. Kies je voor een hoekkeuken, een U-vormige keuken of bijvoorbeeld een rechte keuken? Combineer je dit ontwerp wellicht met een kookeiland en kleine bar? Van welke apparatuur laat je de keuken straks voorzien? In dit artikel vind je tips die je helpen tot een keukenontwerp te komen, passend bij jouw persoonlijke smaak en de laatste trends. 

Huishoudens zijn hun keuken op een andere manier gaan gebruiken door de jaren heen. In de keuken wordt niet alleen een maaltijd bereid. Men gebruikt de keuken ook om bij te praten, aan het eind van de werkdag. Of denk aan de kinderen die aan het kookeiland werken aan een tekening, terwijl jij kookt. Deze combinatie maakt de keuken tot een steeds belangrijkere ruimte in woningen. Het is een sociale ontmoetingsplek geworden! 

Keuze uit verschillende indelingen voor keukens 

Kijk eens naar de keukens bij Keukenmaxx of een vergelijkbare keukenzaak. Al snel valt op dat je tegenwoordig keuze hebt uit een brede diversiteit aan opstellingen. Rechte keukens, hoekkeukens, eilandkeukens, L-vormige keukens, U-keukens en bijvoorbeeld parallele keukens zijn slechts een aantal voorbeelden van de opties die je hebt. Belangrijk is dat een keuken straks voldoende opbergruimte biedt, dat je op het aanrechtblad de ruimte hebt om je snijplanken, pannen en bijvoorbeeld borden kwijt te kunnen, enzovoorts. 

Populair is het tegenwoordig om in het keukenontwerp gebruik te maken van een nis. Met een nis kun je specifieke elementen uit de keuken accentueren. Dat doe je door de nis van een led spot te voorzien, of door deze bijvoorbeeld een andere kleur te geven. Het contrast laat de nis opvallen. Het is de ideale plek voor je mooiste servies, voor een koffieapparaat of bijvoorbeeld voor de keukenmachine. Apparaten die je liever niet op het aanrechtblad plaatst, door de ruimte die deze innemen. 

Op zoek naar de juiste kleur voor je keuken 

Doordat keukens op een andere manier gebruikt worden, zoeken huishoudens vaak naar mogelijkheden om de keuken nauwer bij een eet- of woonkamer te betrekken. Je slaagt hierin door de kleuren uit deze ruimtes mee de keuken in te nemen. Tegelijkertijd wil je dat de keuken rust uitstraalt. De apparaten op het aanrechtblad, de kopjes en borden in de kasten en bijvoorbeeld de fruitschaal maken de ruimte immers al druk genoeg. Populair is een keuken met zachte zandtinten. Het is minder hard dan een volledig witte keuken en past goed bij zowel een modern, als landelijk interieur. Een alternatief, goed aansluitend bij een industrieel ingerichte woning, is een keuken met donkere houten keukenkasten en zwarte accenten. Liever geen zwarte of witte keuken? Kijk in dat geval eens naar de olijfgroene variant. Ook dit model keuken past qua kleur goed bij een brede variëteit aan interieurstijlen. 

Keukenapparatuur uitzoeken voor het ontwerp 

Wanneer je de indeling, de kleur en het materiaalgebruik voor de nieuwe keuken bepaald hebt, is het zaak om op zoek te gaan naar de gewenste keukenapparatuur. Voorheen werd de keuken standaard van een afzuigkap voorzien. Tegenwoordig is dat niet langer noodzakelijk. Kies voor een kookplaat op inductie, voorzien van een geïntegreerd afzuigsysteem. Dit systeem zuigt de vuile kookgeuren af, filtert de lucht en blaast deze vervolgens terug de ruimte in. Een keuken oogt rustiger zonder afzuigkap aan de muur. 

Ook de kokendwaterkraan is in trek bij huishoudens. Het maakt de losse waterkoker op het aanrechtblad voortaan overbodig. Wist je dat sommige van deze kranen niet alleen kokend water bieden, maar ook gekoeld en zelfs bruisend water? Zeker in de warme zomermaanden heb je daar veel profijt van. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen