pinterest

Tips voor het onderhouden van betonnen dakpannen

Een goed onderhouden dak is essentieel voor de bescherming van je woning. Betonnen dakpannen zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid, maar regelmatig onderhoud is essentieel om de topconditie te behouden. In dit artikel delen we een aantal handige tips om betonnen dakpannen en het dak goed te onderhouden.

1. Inspecteer regelmatig

Voorkom grote problemen door regelmatig je dak en de dakpannen te inspecteren. Controleer op scheurtjes, beschadigingen en verschoven pannen. Als je een probleem snel opmerkt, kun je ook snel handelen en de vervelende gevolgen voor zijn.

2. Herstel beschadigingen direct

Heb je een beschadiging of ander probleem ontdekt? Herstel het dan zo snel mogelijk. Kleine scheurtjes kunnen al gauw groter worden en leiden tot lekkages. Vooral in de winter kunnen dit soort scheuren of spleetjes snel grotere problemen worden. Water trekt namelijk in zo’n scheur, bevriest door de vorst en knapt vervolgens kapot. Repareer alle beschadigingen dus direct en gebruik hiervoor kwalitatief goed materiaal. Dat wil overigens niet zeggen dat goedkope dakpannen een slechte keuze zijn. Er zijn veel voordelige dakpannen verkrijgbaar die ook een lange levensduur hebben. Let dus voornamelijk op de kwaliteit van het product. 

3. Haal vuil en bladeren weg

Probeer het dak zo veel mogelijk vrij te houden van vuil en bladeren. Dit ophopende vuil kan namelijk vocht vasthouden en zelfs leiden tot lekkages. Gebruik een zachte borstel of een speciale dakbezem om al het vuil voorzichtig te verwijderen.

4. Verwijder mossen en algen

Mossen en algen kunnen zich na verloop van tijd op betonnen dakpannen vestigen. Ook dit kan leiden tot het vasthouden van vocht, lekkages en andere beschadigingen. Daarnaast ziet het er niet zo netjes uit als het hele dak groen is uitgeslagen. Maak daarom de dakpannen af en toe schoon met een mild reinigingsmiddel om de mossen en algen te verwijderen.

5. Controleer de dakgoten

Vergeet niet om ook de dakgoten regelmatig te controleren op beschadigingen. Houd de goten daarnaast vrij van vuil, bladeren en mossen. Waterophoping is nou eenmaal niet goed voor het dak en de structuur van de woning. Vooral in de herfstperiode is het verstandig om je dak en de dakgoten wat meer aandacht te geven.

6. Schakel een professional in

Overweeg om jouw dak periodiek te laten inspecteren door een professional. Een specialist kan problemen opmerken die misschien nog niet goed zichtbaar zijn. Ook kun je een professional inschakelen om het onderhoud uit te voeren en de dakgoot schoon te maken. Dit is wel zo fijn als je zelf liever niet de ladder opklimt.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen