pinterest
Voorkom schoorsteenbrand en laat de schoorsteen tijdig renoveren

Voorkom schoorsteenbrand en laat de schoorsteen tijdig renoveren

Wanneer je thuis een kachel hebt, ligt het gevaar van een schoorsteenbrand altijd op de loer. Om de kans op een schoorsteenbrand te beperken, laat je de schoorsteen regelmatig vegen. Verstandig, maar dit betekent niet dat je schoorsteen niet in brand kan vliegen. Een schoorsteenbrand kan namelijk ook ontstaan als de schoorsteen versleten is. We spreken van slijtage van het rookkanaal als voegen barsten bevatten of zelfs volledig zijn weggevallen. Heb je hiermee te maken? Laat dan zo snel mogelijk een schoorsteenrenovatie uitvoeren. In dat geval kan je de kachel namelijk veilig blijven gebruiken. 

Hoe weet je of de schoorsteen gerenoveerd moet worden?

Woon je in een oude woning? Dan is de kans op een versleten schoorsteen een stuk groter dan wanneer je in een relatief nieuw huis woont. Mogelijk zie je aan de buitenkant al wel dat je schoorsteen in slechte staat verkeert. In dat geval doe je er goed aan de schoorsteen te renoveren. Helaas is het niet altijd even makkelijk om de staat van je schoorsteen in kaart te brengen. Het kan namelijk ook zijn dat het rookkanaal aan de binnenkant versleten is. 

Gelukkig is er een betrekkelijk eenvoudige manier om de staat van de binnenkant van de schoorsteen in kaart te brengen. Je kan namelijk een camera inspectie uit laten voeren. Schakel hiervoor een professionele schoorsteenveger in. Hij beschikt over de benodigde apparatuur en weet wat er komt kijken bij zo’n inspectie. Bovendien kan hij je na een camera inspectie precies vertellen in welke staat je schoorsteen verkeert. Op basis hiervan kan je besluiten om al dan niet schoorsteenrenovatie uit te voeren. 

Zelf je schoorsteen renoveren of uitbesteden aan een professional?

Is jouw schoorsteen behoorlijk versleten? Stel een renovatie dan vooral niet uit. Om kosten te besparen ga je mogelijk zelf aan de slag met het rookkanaal. Dit lijkt op het eerste oog misschien een goede keuze, maar dat is het allerminst. Waarom? Omdat de kans groot is dat je de schoorsteen op een verkeerde manier renoveert. De voegen moeten namelijk goed hersteld worden, anders blijft het gevaar van een schoorsteenbrand op de loer liggen. 

Daarom raden wij je aan een professional in te schakelen voor schoorsteenrenovatie. Hij weet namelijk precies hoe hij te werk moet gaan. Bovendien weet je zeker dat de voegen op correcte wijze hersteld worden wanneer je een professional inschakelt. Bijkomend voordeel is dat je zelf het dak niet op hoeft. Hierdoor loop je niet het risico om gewond te raken.

Schoorsteen preventief laten renoveren

De meeste mensen laten hun schoorsteen pas renoveren als blijkt dat dit echt noodzakelijk is. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Wanneer je te lang wacht, vliegt de schoorsteen mogelijk in brand tijdens het stoken. Overweeg daarom je schoorsteen preventief te laten renoveren. Je laat in dat geval op vaste moment een schoorsteenveger naar je schoorsteen kijken. Valt tijdens deze preventieve inspectie op dat de voegen barstjes gaan vertonen? Dan kan een schoorsteenveger direct ingrijpen en de schoorsteen renoveren. Je beperkt de kans op een schoorsteenbrand hierdoor tot een minimum.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen