pinterest
Wat te doen bij brand in huis

Wat te doen bij brand in huis

Een brand in huis kan natuurlijk ontzettend schrikken zijn. Een kaarsje dat net te dicht naast een stuk papier heeft gelegen of verbrande olie kunnen er al snel voor zorgen dat een kleine brand, in no-time een stuk groter wordt. Wat moet je eigenlijk doen bij een brand in huis en welke stappen moet je ondernemen? We leggen het je hier uit.

Afbeelding

1. Bestrijd de brand

Als eerste stap is het natuurlijk ontzettend belangrijk om de brand te bestrijden zolang dit nog mogelijk is. Pak de brand aan zolang deze nog niet uitgespreid is. Is de brand te groot? Probeer dan geen held te zijn maar beperk de verspreiding van de brand waar mogelijk, bel direct de alarmdiensten en breng jezelf en je gezin in veiligheid. Is de brand nog te bestrijden? Gebruik dan, indien je deze in huis hebt, een blusdeken of brandblusser om de brand te bestrijden. Heb je deze niet in huis, gebruik dan zand, water of een grote doek om de brand te bestrijden.

2. Laat het afkoelen

Een zojuist verbrandt onderdeel van de woning is natuurlijk nog gloeiend heet. Laat het verbrande deel dan ook eerst afkoelen voordat je er in de buurt komt of de schade probeert aan te pakken. Pas wanneer het verbrande gedeelte afgekoelt is, kun je kijken wat je kunt doen om de schade te verminderen.

3. Breng de schade in kaart

Probeer alle schade in kaart te brengen. Niet alleen de duidelijk zichtbare schade, maar ook kleinere schade die terug te vinden is op muren, vloeren, in laden of in kastjes. Denk aan verkleuringen, brandplekken maar ook scheuren en barsten in eventuele keukenonderdelen. Maak foto’s waar mogelijk of breng in ieder geval duidelijke documentatie aan. Je zou dit in een later traject nodig kunnen hebben.

4. Neem contact op met je verzekeraar

Vervolgens is het belangrijk om contact op te nemen met je verzekeraar. Bel de verzekeraar van je opstalverzekering, en leg de situatie voor. De adviseur zal je vervolgens stap voor stap door het komende traject begeleiden, en je precies vertellen welke stappen je moet ondernemen. Is er ook schade aan de inboedel? Neem dan ook even contact op met je inboedelverzekeraar.

5. Zorg ten alle tijde voor eigen veiligheid

Het is logisch dat je tijdens een brand alles wilt doen om je woning en je spullen te beschermen. Maar wanneer een brand te groot is om zelf te bestrijden, is je eigen leven het belangrijkste. Spullen zijn altijd te vervangen, en je verzekeraars helpen je met het verwerken van deze schade. Houd je gezondheid en veiligheid ook na de brand goed in het oog.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen