pinterest
Klaar voor de hitte? Zo houd je het thuis koel

Klaar voor de hitte? Zo houd je het thuis koel

Wil je weten hoe je op warme dagen je huis en je hoofd koel houdt? We weten allemaal dat dat best een uitdaging kan zijn en ook voor je energierekening (en het klimaat!) maakt het verschil hoe je koelt. Daarom zetten we samen met Milieu Centraal de beste tips op een rij.

Zo houd je de zon buiten

Met onderstaande tips zorg je ervoor dat de zon je huis niet opwarmt:

  • Zonwering aan de buitenkant (schermen, luifels, markiezen, luiken, zonnedoeken) werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant. Doe dus overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Tip: Een schaduwdoek is gemakkelijk en snel op te hangen
  • Houd alle ramen en deuren overdag dicht. Door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. 
  • Blijf wel voldoende ventileren voor gezonde lucht in huis. Ben je er overdag niet, dan kan je de roosters aan de zonkant dichtdoen. Doe ze wel weer open als je thuiskomt. Heb je balansventilatie met warmte-terugwinning? Schakel dan de bypass in op momenten dat het buiten koeler is dan binnen.
  • Zet ’s avonds laat, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen en tussendeuren tegen elkaar open. Door het doorstromen van de koele lucht, zorg je ervoor dat je huis weer kan afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. 
  • Goede isolatie van je ramen, buitenmuren en dak houdt ook de warmte buiten. Goed isolerend glas zoals HR++-glas houdt samen met buitenzonwering tot 80% van de warmtestraling tegen. 

Bonustip: een warmtepomp met bodembron is heel geschikt om je huis te koelen in de zomer. Het is een zuinige manier om te koelen in de zomer en in de winter nóg zuiniger te verwarmen.

Zorg voor een groene omgeving 

Ook je tuin kan verkoeling brengen tijdens deze tropische dagen. Levend groen werkt namelijk verkoelend voor de omgeving. Richt je tuin daarom slim in: 

  • Behoud en koester die oude mooie boom in je tuin. Geen boom in je tuin? Plant in het najaar een boom die daarna elk jaar een beetje meer schaduw en verkoeling geeft. Kies een inheemse boom die goed tegen droogte kan.
  • Tegels houden in de zomer hitte vast. Gebruik dus alleen tegels waar je loopt of zit en vervang de rest voor levend groen. Probeer maximaal 40% van je tuin te betegelen.
  • Ook op je dak kun je groen kwijt. Kijk of je buren mee willen doen met een groen dak aanleggen. Zo houd je de omgeving samen koeler. 
  • Heb je een balkon? Ook daar kun je (biologische en inheemse) planten en struiken plaatsen, die verkoelend werken. 
  • Een groene gevel schermt de muur af waardoor die niet zo warm wordt als een muur zonder groen. Groene gevels stralen daardoor minder warmte naar de omgeving uit.

FotoKlaar voor de hitte? Zo houd je het thuis koel

Bron www.milieucentraal.nl 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen