pinterest
De ideale thuiswerkplek

De ideale thuiswerkplek

Of er nu volledig vanuit huis wordt gewerkt of gedeeltelijk op kantoor, er is een wereldwijde verschuiving in de manier van werken waardoor de behoefte aan een aparte werkruimte thuis enorm is toegenomen. Waar moet voor thuiswerkers de ideale thuiswerkplek aan voldoen?  

FotoDe ideale thuiswerkplek

Een eigen werkkamer

Om aan te geven hoezeer thuiswerken inmiddels de standaard is geworden – en zal blijven – geeft een kwart (23%) van degenen die thuiswerken aan dat een aparte werkruimte zelfs een harde eis is bij het zoeken naar nieuwe woonruimte. Een eigen werkkamer is nog belangrijker dan een bijkeuken (20%) of kelder (10%). Bij degenen die momenteel vanuit huis werken, wordt de woonkamer nog steeds het vaakst als werkplek gebruikt (31%), gevolgd door een eigen werkkamer (17%) en de (ouder)slaapkamer (10%). Een derde van degenen die in Nederland thuiswerken (34%) geeft aan de woning opgeknapt te hebben in verband met de thuiswerkplek, waarbij 43% maximaal € 1.000 daaraan heeft uitgegeven en 57% maximaal € 2.000.

Ideale werkomstandigheden

Nu we meer tijd dan ooit binnen doorbrengen en werkomstandigheden belangrijk zijn, staat daglicht hoog op het prioriteitenlijstje bij de thuiswerker: bijna zes op de 10 (59%) mensen vindt daglicht heel belangrijk of zelfs essentieel bij het thuiswerken, waarbij maar de helft (54%) echt tevreden is over de hoeveelheid daglicht op hun huidige werkplek.

We weten ook dat een suboptimale werkomgeving met geluidsoverlast, onvoldoende licht, slechte luchtkwaliteit en laag thermisch comfort niet alleen een effect heeft op het werk zelf, maar nog belangrijker, op ons totale welzijn. Maar liefst 13% van de thuiswerkers erkent dat men last heeft van slechte werkomstandigheden, waardoor er behoefte is aan, of in ieder geval wordt nagedacht over, het opknappen van de ruimte.

FotoDe ideale thuiswerkplek

Daglicht & frisse lucht

Dit verklaart waarschijnlijk waarom het maken van een nieuw of het vervangen van een bestaand raam in de top vijf staat wanneer er thuis een werkplek moet worden gecreëerd (7%), na de aanschaf van meubels of IT-apparatuur (79%) en schilderen/opnieuw inrichten (31%). Het installeren van een VELUX dakraam is een van de simpelste manieren om een kamer onder een plat of hellend dak te voorzien van daglicht en frisse lucht en geschikt te maken als werkruimte.

Met name in ruimtes waar men veel tijd doorbrengt, zoals in de werkkamer, is een gezond en comfortabel binnenklimaat essentieel. Daglicht en frisse lucht, maar ook elementen zoals akoestiek en temperatuur, dragen daaraan bij. Om hiervoor meer bewustwording onder bewoners te creëren, is VELUX partner van Gezond Binnen, een platform met tips en adviezen over een gezond binnenklimaat.

Lees ook: Gezond leven met gezonde lucht in huis

Top drie tips om de thuiswerkplek te verplaatsen of upgraden

1. Zet daglicht en frisse lucht bovenaan het lijstje wanneer je een kamer gaat gebruiken als werkruimte. Met VELUX dakramen kan zelfs het donkerste of somberste kamertje worden getransformeerd. Weinig licht maakt een ruimte kleiner. Met zeeën van licht voelt een kamer groter, gezelliger en prettiger aan. Bovendien blijft door de ramen te openen of in ventilatiestand te plaatsen, de luchtkwaliteit comfortabel wat hoofdpijn, vermoeidheid en branderige ogen kan helpen voorkomen.

2. Ook inrichting doet veel voor het licht in een kamer en de beleving van een ruimte. Lichte muren en meubels reflecteren het daglicht dat door de dakvensters valt en maken de ruimte lichter en vrolijker.

3. Zorg voor een optimale lichtinval door na te denken waar de dakramen moeten komen. Als dakramen strategisch worden geplaatst, kan de kamer profiteren van zowel de ochtend-, middag- als avondzon.

Lees ook: Thuiswerken? Geef je werkplek stijl

FotoDe ideale thuiswerkplek

Bron: VELUX

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen