pinterest
Van bouwkavel tot droomhuis

Van bouwkavel tot droomhuis

Het stappenplan

Veel mensen zijn soms jaren op zoek naar hun droomhuis. Wie zelf bouwt op een nieuw perceel, heeft zijn droom binnen handbereik. Zelf een huis bouwen heeft veel voordelen ten opzichte van een bestaande woning. U heeft maximale invloed op de keuze van het ontwerp, de architect, de materialen en de indeling van de woning. En dat op een unieke locatie. Daarmee kunt u precies de woning verwezenlijken, die u voor ogen heeft. Wij maken u graag wegwijs met dit stappenplan: van het aanschaffen van een kavel, tot het bewonen van uw droomhuis.

STAP 1: vind een kavel

Veel mensen dromen ervan om een huis te (laten) bouwen. Een droomhuis op een zelf gekozen locatie en op een eigen stuk grond is te verwezenlijken, maar een gedegen voorbereiding en kennis van de markt noodzakelijk. Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst zeer goed te oriënteren op kavels en locaties. Bij de website www.bouwkavelsonline.nl is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels aangesloten. Hier kunt u eenvoudig en gericht zoeken naar beschikbare woonkavels in Nederland. Wanneer u een geschikte kavel hebt gevonden is het heel belangrijk om u goed te laten informeren. Bijvoorbeeld over het bestemmingsplan, wat er precies mag worden gebouwd en over toekomstige projecten in de omgeving. U wilt bijvoorbeeld voorkomen dat er plotseling hoogbouw voor uw droomhuis komt te staan. Het is daarom ook aan te raden om de plaatselijke gemeente te bellen voor extra informatie.

FotoVan bouwkavel tot droomhuis
Nieuwbouw woning | ter Reehorst
 
FotoVan bouwkavel tot droomhuis
Nieuwbouw woning | Poortinga


STAP 2: de financiering

Bepaal van te voren uw budget. De kosten kunnen namelijk snel oplopen en het is van belang van te voren goed te bedenken hoeveel u precies te besteden heeft. Naast de aanschaf van het stuk bouwgrond en de bouw van uw woning, kunt u te maken krijgen met extra kosten. Denk daarbij aan sloopkosten, legeskosten, eventueel heiwerk en bestrating van de kavel. Maar houdt ook rekening met de kosten voor de aanleg van de tuin. Win daarom in een vroeg stadium advies in over uw budget en financiering. Omdat met de bouw vaak grote bedragen gemoeid zijn, is het belangrijk om voor extra zekerheid te kiezen.

STAP 3: het bouwplan

Wanneer de bouwgrond is aangeschaft, kunt u beginnen met een bouwplan. Bij de keuze voor een uniek ontwerp, zijn aannemers en architecten de beste adviseurs. Zij helpen u met het opstellen van een bouwplan, waarbij wordt uitgegaan van uw wensen. Het is heel belangrijk dat u al weet hoe uw unieke droomhuis eruit moet gaan zien. Vertel al uw ideeën, verduidelijk al uw wensen met schetsen, plaatjes en foto's. Of maak een moodboard, alles helpt. Bepaal hoeveel kamers u wilt hebben en hoe de indeling wordt. Waar komt de keuken en waar komt de trap. Bedenk hoeveel verdiepingen uw huis krijgt en of er ook een kelder komt. De specialisten zullen kritische vragen stellen om erachter te komen wat u precies voor ogen heeft en hoe ze u het best van dienst kunnen zijn. Ze zullen u persoonlijk gedurende het hele bouwtraject coachen. Uw unieke droomhuis wordt vervolgens gerealiseerd. Logischerwijs hangt hier een ander kostenplaatje aan, dan wanneer u kiest voor bestaande bouw. Er zijn in Nederland verschillende typen bouwsystemen. Veel voorkomende systemen zijn:

1. Houtskeletbouw. Het casco bestaat uit een raamwerk van hout en de buitenkant wordt afgewerkt met hout of baksteen of met beide bouwmaterialen.

2. Houtstapelbouw of logbouw. Dit is een duurzame bouwmethode waarbij houten balken worden gestapeld. Het huis is daardoor zowel van binnen als aan de buitenkant van hout.

3. Prefabricage. Dit is een snel en budgetvriendelijk bouwproces waarbij grote delen van de woning in een fabriek worden voorbereid en niet op de bouwplaats zelf.

4. Traditioneel bouwen. Deze ambachtelijke manier van bouwen is arbeidsintensief en staat voor exclusiviteit. Het is ook de meest flexibele vorm van huizen bouwen: het huis wordt compleet op de bouwplaats gemaakt.

 FotoVan bouwkavel tot droomhuis
Nieuwbouw woning | ter Reehorst
 
FotoVan bouwkavel tot droomhuis
Nieuwbouw woning | SelektHuis


STAP 4: duurzaam bouwen

Ook bij het bouwen van uw nieuwe huis is duurzaamheid een belangrijk gedachtegoed. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor uzelf.  Zonnepanelen, installaties om zuinig te verwarmen en isolatieglas, zijn al goed bekend, maar duurzaam bouwen is meer dan dat alleen.  Het draait om energiebesparing en het gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van de bewoners. Ook een gezond binnenmilieu, zoals goede ventilatie, is belangrijk. Er zijn een aantal regels verbonden aan het duurzaam bouwen. In een bouwbesluit staan de minimale bouwtechnische voorschriften waaraan duurzame woningen moeten voldoen. U kunt hierbij denken aan veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, milieu en energiezuinigheid.

Bij het ontwerpen van een duurzaam huis, zijn verschillende soorten strategieën mogelijk. Bij Trias Energetica, een van de meest bekende strategieën, wordt vooral de aandacht op energiebesparing gevestigd. Trias Ecologica is de driestappenstrategie  waarbij zo min mogelijk materiaal en energie in een object gaat bij het bouwen en waarbij, eenmaal gebouwd, zo min mogelijk weer uit het woonhuis stroomt. Eén van de belangrijkste strategieën van duurzaam bouwen. Bij de People-, planet-, profit-benadering is het belangrijk dat er evenwicht komt tussen mensen, aarde, leefmilieu en de economie. Het moet duurzaam zijn, maar het moet ook prettig zijn om in te wonen. Daarnaast is er nog industrieel, flexibel en demontabel bouwen. Hierbij gaat het niet alleen om het gebouw zelf, maar ook om het bouwproces en de organisatie ervan. Cradle to Cradle is een strategie die ervan uitgaat dat alle gebruikte materialen weer worden gerecycled. Omdat duurzaam bouwen kostbaar kan zijn heeft de Rijksoverheid subsidies in het leven geroepen. Daarnaast bestaat er een groenregeling waarbij u in aanmerking kan komen voor een financiering tegen een lage rente  bij het bouwen van duurzaam vastgoed.

 FotoVan bouwkavel tot droomhuis
Nieuwbouw woning | Poortinga
 
 FotoVan bouwkavel tot droomhuis
Nieuwbouw woning | ter Reehorst


STAP 5: de afwerking

Wanneer de fundering is gelegd en de muren staan, begint de bouwplaats steeds meer op uw droomhuis te lijken. U kunt nu alvast beginnen met de inrichting van huis en tuin op papier. Het voordeel van het bouwen van een eigen huis is dat werkelijk alles uw eigen keuze is. Van de tegels in de badkamer, tot de vorm van de trap en de keuze voor een haard en/of verwarming. Door toepassing van de nieuwste technieken en materialen creëert u optimaal wooncomfort en wanneer uw woning voldoet aan de meest recente energie-eisen, heeft uw droomhuis ook nog lagere energiekosten. Wanneer u ervoor kiest om de woning sleutelklaar te laten opleveren, is uw woning aan het einde compleet afgewerkt. Van sanitair tot stuc-, tegel- en schilderwerk. Wanneer u ervoor hebt gekozen om de woning casco te laten opleveren, dan gaat u zelf de afwerking doen. Dit vereist een gedegen vakkennis van vele bouwwerkzaamheden, zoals stucen, schilderen en timmeren. Zorg ervoor dat u deze kennis in huis hebt.

STAP 6: de oplevering

Wanneer het huis helemaal klaar is, wordt het opgeleverd. Soms is er sprake van een vooroplevering, maar dit is niet standaard het geval. Bij een vooroplevering loopt u samen met de aannemer het huis na op eventuele tekortkomingen. Deze worden in een rapport opgenomen. Daarna wordt de definitieve opleveringsdatum vastgesteld. Wanneer alles in orde is, breekt het moment aan dat u de sleutel overhandigd krijgt. En dan is het tijd voor een feest, in uw eigen droomhuis.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen