Slimme verlichting: Vier dingen om rekening mee te houden

De trend van de laatste jaren is slimme verlichting. Het bedienen van je lampen met behulp van een klassieke wandschakelaar lijkt dan ook voorbij. Met slimme verlichting bedien je namelijk alles met je smartphone of een slim accessoire. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je kiest voor smart lampen. Niet elke lamp is geschikt voor plug & play gebruik, zoals je gewend bent van de gloeilamp.  

Slimme verlichting: vier dingen om rekening mee te houden #verlichting

Wifi lampen koppel je niet altijd aan je draadloos netwerk  

Veel winkels adverteren met de titel “wifi lamp”, maar dit is niet altijd het geval. Veel fabrikanten van slimme verlichting maken namelijk geen gebruik van wifi, maar van een ander verbindingsprotocol zoals ZigBee of Z-Wave. Dit soort lampen kun je dan alleen bedienen wanneer je een hub hebt die dit ondersteunt. Er zijn wel echte wifi lampen verkrijgbaar die je direct kunt koppelen aan je draadloos netwerk. Daarom is het belangrijk om van te voren goed te informeren welk protocol de lampen gebruiken. 

Protocollen die door smart lampen gebruikt wordt:

  • ZigBee (o.a. Ikea, Lidl & Philips hue) 

  • Wifi (o.a. Action, Kruidvat)

  • Bluetooth (Philips hue)

  • Z-Wave (o.a. Zipato)

Kies het gewenste merk en breid hiermee uit

De slimme lampen met ZigBee zijn allemaal verkrijgbaar met hun eigen hub of bridge. Zo is er een Philips hue bridge en een Ikea Tradfri hub waar je dan de lampen aan koppelt van dat merk. Wil je lampen combineren van verschillende fabrikanten heb je dus ook meerdere hub’s nodig. Via een omweg is het soms wel mogelijk om lampen van een ander merk te koppelen, maar dit is zeker niet aan te bevelen en werkt ook niet altijd. Daarom is het verstandig om van te voren een keuze te maken qua fabrikant en hiermee je verlichting uit te breiden. Als je wel meerdere soorten lampen wilt gebruiken met meerdere hubjes moet je dus ook verschillende apps op je smartphone hebben om ze te kunnen bedienen.

Enkele lampen bedienen kan ook zonder hub

Wanneer je niet van plan bent om je hele huis te voorzien van slimme verlichting kun je beter kiezen voor een enkele wifi lamp. Deze koppel je rechtstreeks op je netwerk zonder al te veel poespas. Of je kiest voor de nieuwste Philips hue lampen met bluetooth. Deze koppel je eenvoudig via bluetooth aan je smartphone en kun je bedienen met de speciale bluetooth app. Het grootste voordeel van deze lampen is dat ze ook ZigBee ondersteunen. Als je op een later moment toch meer lampen wilt installeren en een bridge wilt gebruiken kun je dezelfde bluetooth lampen ook hiermee koppelen. Dit is met wifi lampen niet mogelijk.

Denk aan de toekomst en andere smarthome oplossingen

Wil je enkel je lampen kunnen bedienen met een app op je smartphone? Of wil ze in de toekomst misschien laten samenwerken met andere smarthome producten, zoals Google Home, Alexa of Homekit? Doordat er steeds meer slimme producten op de markt komen, hebben grote tech bedrijven platformen ontwikkeld waar je veel van deze slimme producten aan kunt koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld aan een Google speaker vragen om je verlichting aan te zetten. Je verlichting moet dan wel de connectie met het smarthome platform ondersteunen. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen