pinterest
Voordelen van kunststof en houten kozijnen

Voordelen van kunststof en houten kozijnen

Afbeelding

Sta je voor de keuze tussen een kunststof en een houten kozijn? Veel mensen twijfelen hiertussen. Beide materialen hebben hun voordelen en nadelen, wat de keuze extra lastig kan maken. Lees hier over alle voordelen van zowel kunststof als houten kozijnen om je te helpen bij deze keuze. 

Voordelen kunststof kozijnen

De grootste voordelen van kunststof kozijnen zijn dat ze een lange levensduur hebben, recyclebaar en onderhoudsarm zijn en een hoge isolatiewaarde hebben. Je hoeft ze slechts twee keer in het jaar schoon te maken om verkleuring tegen te gaan. Daarnaast is door de hoge isolatiewaarde de temperatuur in zowel de zomer als in de winter goed te reguleren. Een kunststof kozijn kan je niet schilderen, wat veel werk scheelt. Daarom is het wel van belang om goed na te denken over de kleur die je kiest voor het kozijn. 

Voordelen houten kozijnen

Het grootste voordeel van een houten kozijn is dat het een enorm lange levensduur heeft, waardoor je de kozijnen niet snel hoeft te vervangen. Mensen kiezen vaak voor houten kozijnen omdat het een sfeervolle en warme uitstraling heeft. Hout is altijd bewerkelijk, wat het mogelijk maakt om de kozijnen bij te werken wanneer dit nodig is. Ook kun je het overschilderen wanneer je wil, dus je kunt altijd nog van kleur switchen! 

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat houten kozijnen minder duurzaam zijn dan kunststof kozijnen omdat ze veelal gemaakt worden van hardhout. Alleen de kozijnenmarkt staat niet stil en er zijn nu ook erg duurzame houten kozijnen. Neem bijvoorbeeld kozijnen van Finti hout of Accoya. Hardhouten kozijnen kunnen ook duurzaam zijn al is dit vaak iets minder duurzaam dan naaldhouten kozijnen zoals Finti en Accoya. 

Prijsverschillen

Tussen de prijs van kunststof kozijnen en houten kozijnen zit een verschil. Hout is over het algemeen duurder dan kunststof. In de meeste gevallen is een kunststof kozijn dan ook goedkoper in aanschaf dan een houten kozijn. Beide kunnen heel lang meegaan en onderhoud speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer je houten kozijnen goed onderhoud kan dit langer meegaan dan kunststof. Op lange termijn kunnen de totale kosten van hout dus gunstiger zijn dan die van kunststof. 

Ventilatie is in beide gevallen belangrijk, want verse lucht in huis zorgt voor een meer gezonde leefomgeving. Houdt dus in beide gevallen rekening met de ventilatie!

Steeds kleinere verschillen

Als het gaat om ramen en kozijnen dan kan de keuze tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen lastig zijn, wordt het ons de laatste jaren wel steeds makkelijker gemaakt. De verschillen worden namelijk steeds kleiner, voornamelijk omdat de kwaliteit van kunststof kozijnen steeds beter wordt. Doordat er bij kunststof kozijnen ook een houtlook gecreëerd kan worden, is ook de uitstraling soms nauwelijks te onderscheiden. Bij nieuwbouw wordt vaak gekozen voor kunststof en bij oudere woningen vaak voor hout, maar uiteindelijk is het natuurlijk een persoonlijke keuze en een kwestie van smaak!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen