pinterest

3 tips bij het kopen van zonnepanelen

De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat we stappen moeten gaan zetten om klimaatverandering tegen te gaan. Niet alleen maar praten over vage doelen, maar ze concreet maken en aan het werk gaan ze te behalen. Een van de zaken waaraan veel aandacht wordt besteed is de verduurzaming van woningen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Aan de ene kant worden mensen aangespoord minder energie te verbruiken, aan de andere kant zelf energie op te wekken. Dit laatste is onder meer mogelijk met zonnepanelen. Waar moet je eigenlijk allemaal op letten als je zonnepanelen wil kopen?

1. Een vakbekwame installateur vinden

Om optimaal te profiteren van je zonnepanelen, is het nodig dat deze door een vakbekwame professional geïnstalleerd worden. Maar hoe vind je deze? Er zijn veel aanbieders van zonnepanelen, met soms sterk uiteenlopende prijzen en kwaliteit. Wil je het jezelf gemakkelijker maken? Dan kun je bij een energieleverancier zoals bijvoorbeeld Greenchoice zonnepanelen kopen. Zo weet je zeker dat je met een professionele monteur te maken hebt, die gecertificeerd is volgens de beste montage- en veiligheidsnormen. Wil je toch zelf een installateur zoeken? Vraag dan het energieloket in je gemeente om hulp.

2. Bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Vervolgens zal de installateur bepalen hoeveel zonnepanelen optimaal is, en hoeveel er op je dak passen. Hoeveel dat er zijn, hangt af van een aantal zaken. Denk hierbij aan je eigen energieverbruik, zowel nu als in de toekomst. Bij de plaatsing nu is het namelijk handig om rekening te houden met bijvoorbeeld een toekomstige elektrische auto of warmtepomp. Daarnaast wordt het aantal ook bepaald door het verwachte opbrengst en rendement. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte, hoek en oriëntatie van je dak, en eventuele obstakels zoals een dakkapel of -raam of schoorsteen.

3. De btw terugvragen bij de Belastingdienst

Zijn de zonnepanelen geïnstalleerd op je dak, en druk bezig duurzame energie te maken? Vergeet dan niet om de btw die in rekening is gebracht voor de aanschaf en installatie terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit is mogelijk met behulp van het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders voor particulieren. Maak je gebruik van de KOR (kleineondernemersregeling), doen hoef je waarschijnlijk maar een keer de btw-aangifte in te sturen. Het is ook mogelijk de hele administratie die komt kijken bij de btw-teruggave uit handen te geven. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen bij Greenchoice gekocht, dan kun je gebruikmaken van hun btw-teruggave service. 

Wil je je woning nog duurzamer maken? Lees dan het artikel ‘In 7 stappen naar een (meer) energiezuinige woning’.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen