pinterest
3 x populaire verbouwingen

3 x populaire verbouwingen

Verbouwen? Dat deden mensen in het verleden vooral nadat ze de sleutel van een nieuwe woning hadden gekregen. Vervolgens bleef de woning vaak grotendeels in diezelfde staat, totdat men het weer verkocht. Dat is vandaag de dag heel anders. Hoewel het aantal verkochte woningen nog steeds relatief laag is, lijkt tegenwoordig er geen straat te zijn waar geen klusbedrijven aan het werk zijn. Maar welke verbouwingen zijn eigenlijk het meest populair? En op welke manieren kun je een verbouwing eigenlijk financieren?

Hierom verbouwen mensen hun woning

De reden van het grote aantal woningbezitters dat wil verbouwen? De woningmarkt is een paar jaar oververhit geweest, maar mensen kregen wel andere woonwensen. Denk bijvoorbeeld aan een duurzamere woning, modernisering ervan of meer ruimte vanwege gezinsuitbreiding of meer thuiswerken. Veel mensen konden niet snel een andere, betaalbare woning konden vinden die aan de wensen voldeed, en hebben er daarom maar voor gekozen hun huidige woning aan te laten passen. De belangrijkste redenen om te verbouwen zijn dan ook het vergroten van het woongenot, en verduurzaming om sterk stijgende energielasten te voorkomen.

Deze verbouwingen zijn het meest populair

Uit recent onderzoek is gebleken dat de meeste woningeigenaren hun woning zouden willen verduurzamen. Niet erg verassend, gezien de stijgende energielasten afgelopen jaar. Ruim dertig procent van de ondervraagden gaf aan een duurzamere woning te willen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten plaatsen, of de woning beter te laten isoleren. Na verduurzaming bleken mensen vooral hun woning te willen laten renoveren of groot onderhoud te laten uitvoeren, of hun woning toekomstbestendig te maken. In beide gevallen ging het om ongeveer twintig procent van de deelnemers aan het onderzoek. 

Verbouwen: de financieringsmogelijkheden

De prijzen van verbouwingen zijn de afgelopen jaren vanwege tekorten aan bouwmaterialen en personeel sterk gestegen. Voor een verbouwing zul je dan ook vaak in diep in de buidel moeten tasten. Financieel het meest interessant is een verbouwing betalen met spaargeld. Zeker omdat de spaarrentes over het algemeen nog steeds erg laag zijn.

Niet voldoende spaargeld? Dan kun je een verbouwing mogelijk door middel van een tweede hypotheek financieren, of een lening aanvragen. Houd er wel rekening mee dat er bij een uitbreiding van de hypotheek extra kosten voor bijvoorbeeld de notaris in rekening worden gebracht. Daarnaast lijkt een goedkope persoonlijke lening vaker gekozen te worden, doordat de hypotheekrentes het afgelopen jaar sterk gestegen zijn. Welke optie het beste is? Over het algemeen kun je stellen dat een verbouwing tot 25.000 euro het goedkoopste gefinancierd wordt met een lening, en daarboven door middel van de hypotheek. Er spelen echter zoveel factoren mee, dat het aan te raden is beide opties door te rekenen voor jouw specifieke situatie. 

Wil je je woning laten verbouwen? Zorg dan niet alleen dat je je financiƫn op orde hebt, maar heb ook geduld. De bouwsector komt momenteel om in het werk, waardoor sommige mensen wel een jaar moeten wachten totdat daadwerkelijk begonnen wordt.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen