pinterest
5 tips voor het kopen van een afzuigkap

5 tips voor het kopen van een afzuigkap

Een goede afzuigkap is een onmisbaar apparaat in elke keuken. Het zorgt ervoor dat kookluchtjes worden afgevoerd. Hierdoor blijft de lucht in huis schoon en fris. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een afzuigkap?

Tip 1: Bepaal de benodigde afzuigcapaciteit

De afzuigcapaciteit van een afzuigkap wordt gemeten in kubieke meters per uur (m3/uur). Het is belangrijk om een afzuigkap te kiezen met voldoende capaciteit om de kookluchtjes effectief af te voeren.

Als vuistregel kun je aanhouden dat de afzuigcapaciteit van de afzuigkap minimaal 10 keer het volume van de keuken moet zijn. Voor een keuken van 20 m3 heb je dus een afzuigkap nodig met een capaciteit van minimaal 200 m3/uur. Dus hoe groter de keuken, hoe meer afzuigcapaciteit je nodig zal hebben.

Tip 2: Kies het juiste type afzuigkap

Er zijn diverse soorten afzuigkappen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn er wandschouw afzuigkappen, eiland afzuigkappen, inbouw afzuigkappen en onderbouw afzuigkappen. De keuze voor het type afzuigkap hangt af van de indeling van je keuken en je persoonlijke voorkeur. 

Tip 3: Kijk naar het geluidsniveau

Een afzuigkap kan behoorlijk wat geluid produceren, zeker als je voor een krachtige afzuigkap kiest. Het is dan ook verstandig om te kijken naar het geluidsniveau van de afzuigkap. Dit wordt uitgedrukt in decibel (dB). Een geluidsniveau van 50 dB is vergelijkbaar met het geluid van een rustig gesprek. Kies bij voorkeur een afzuigkap met een geluidsniveau van maximaal 60 dB. Hierdoor zul je niet veel last hebben van het geluid.

Tip 4: Controleer de filters

De filters van de afzuigkap zijn belangrijk voor de luchtkwaliteit in huis. Er zijn afzuigkappen met metalen filters, die je kunt reinigen in de afwasmachine, en afzuigkappen met koolstoffilters, die vervangen moeten worden. 

Het is belangrijk om regelmatig de filters schoon te maken of te vervangen om de afzuigkap optimaal te laten functioneren. Indien dit niet regelmatig gebeurt, zullen de prestaties van het apparaat afnemen.

Tip 5: Kijk naar het design van de kap

Een afzuigkap hoeft niet alleen functioneel te zijn, maar kan ook een mooie toevoeging zijn aan je keuken. Kies daarom een afzuigkap die past bij de stijl van je keuken. Er zijn afzuigkappen in verschillende designs, van klassiek tot modern, en in verschillende kleuren en materialen.

Dit waren 5 tips voor het kopen van een afzuigkap 

Met deze tips in het achterhoofd kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van een afzuigkap. Zo weet je zeker dat je straks kunt genieten van een frisse en schone keukenlucht.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen