pinterest

Zorg ervoor dat je inboedel goed verzekerd is: dit moet je weten

Hoe verzeker je je spullen in huis tegen brand of inbraak? Wat moet je weten bij het afsluiten van een inboedelverzekering #wonen #verzekering

De meeste Nederlanders hebben wel een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wél erg fijn om te hebben. Want stel er wordt ingebroken in je woning of er breekt een brand uit, dan is het wel prettig als de spullen in je huis verzekerd zijn. Wat moet je allemaal weten bij het afsluiten van een inboedelverzekering?

Waarde inboedel

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe je de waarde van je inboedel bepaalt. Vroeger moesten mensen nog een lijst maken van al hun spullen en de waarde hiervan. Gelukkig is het tegenwoordig allemaal een stuk makkelijker. Met de inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars kunnen verzekeraars een inschatting maken van de waarde van je inboedel. Met deze inboedelwaardemeter wordt gekeken naar onder andere leeftijd, inkomen, oppervlakte van de woning en kostbare bezittingen. Veel verzekeraars geven bij gebruik van de inboedelwaardemeter een garantie tegen onderverzekering. Het kan wel zijn dat je de inboedelwaardemeter een keer in de vijf jaar opnieuw moet invullen. Logisch ook, want de kans is groot dat je inkomen in de loop der jaren ook stijgt en je steeds meer (dure) spullen koopt.

Dekking inboedelverzekering

Alle verplaatsbare spullen in je woning zijn gedekt met een inboedelverzekering. Denk hierbij aan meubels, apparatuur en kleding. Maar ook kliklaminaat dat niet is vastgelijmd – en je dus kunt verplaatsen – valt onder de inboedel. Je bent met een inboedelverzekering verzekerd voor schade door brand of ontploffing, water, storm vanaf windkracht 7, inbraak, diefstal en vandalisme. Sluit je een allriskverzekering af? Dan ben je ook verzekerd voor schade door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen.

Aanvullende verzekeringen

Je kunt boven op de inboedelverzekering ook een aanvullende verzekering afsluiten voor kostbaarheden. Kostbaarheden zijn namelijk vaak slechts tot een bepaald bedrag gedekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dure sieraden, erfstukken of apparatuur. Met een aanvullende verzekering voor kostbaarheden kun je je tot een hoger bedrag verzekeren. Ook is het mogelijk om een extra glasverzekering af te sluiten. Deze aanvullende verzekering vergoedt eventuele schade aan de ramen in je woning.

Hoe verzeker je je spullen in huis tegen brand of inbraak? Wat moet je weten bij het afsluiten van een inboedelverzekering #wonen #verzekering

Eigen risico inboedelverzekering

Je hebt bij een inboedelverzekering meestal een eigen risico. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat je schade vergoed krijgt. Het eigen risico varieert vaak van 100 tot 500 euro per schade. Bij sommige verzekeraars kun je ook kiezen voor een inboedelverzekering zonder eigen risico, maar betaal je wel een hogere premie. Je koopt het eigen risico dan eigenlijk af.

Premie inboedelverzekering

De premie die je betaalt voor de inboedelverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard zijn de waarde van je inboedel, de dekking die je kiest en de hoogte van het eigen risico van grote invloed. Daarnaast wordt ook gekeken naar het oppervlakte van je woning, het type woning en de regio waarin je woont. In grote steden is een inboedelverzekering het duurst. Soms krijg je korting op de inboedelverzekering als je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goed hang- en sluitwerk, beveiligingscamera’s of het plaatsen van rookmelders. Wil je weten bij welke verzekeraar jij de voordeligste premie kunt krijgen? Vergelijk dan verschillende inboedelverzekeringen met behulp van een vergelijkingssite.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen