pinterest
Aan de slag met beits? Dit moet je weten!

Aan de slag met beits? Dit moet je weten!

Door jouw hout op de juiste manier te beschermen zorg je ervoor dat het lang mooi en goed blijft. Het hout zal niet gaan rotten en ook niet verkleuren door bijvoorbeeld water of zon. Om jouw houten (buiten)meubels, trap, tuinhuisje of andere objecten zowel binnen als buiten goed te beschermen kun je gebruik maken van beits. Er zijn veel verschillende soorten beits verkrijgbaar, zoals kleurloze beits, beits die zorgt voor een oldlook en beits in een bepaalde kleur. Ben jij van plan om hout te gaan beitsen? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over beits.  

Welke beits heb je nodig voor welke klus?

Je kunt beits voor ontzettend veel klussen gebruiken, zowel binnen- als buitenshuis. Zo kun je bijvoorbeeld je schutting, gevel, tuinmeubelen, vlonder of houten tafel voorzien van een laag beits. Beits zorgt ervoor dat het hout een beschermlaag krijgt, waardoor bijvoorbeeld water geen invloed meer heeft op het materiaal. Maar welke beits gebruik je nu voor welke klus? Om te beginnen kijk je naar waar het hout zich bevindt. Is dit binnen of buiten? Als je buiten aan de slag gaat, moet je kiezen voor een speciale buitenbeits die geschikt is voor tuinmeubelen, tuinhuisjes, schuttingen en nog veel meer. Buitenbeits heeft als voordeel dat het geschikt is voor alle weersinvloeden, zoals regen en zon, en dat de beits specifiek geschikt is voor buiten.

Heb je een project binnen? Dan kun je binnenbeits gebruiken. Binnenbeits wordt veel gebruik voor het beitsen van deuren, kozijnen en meubels. Als je kiest voor binnenbeits heb je de keuze uit veel verschillende kleuren en afwerkingen. Zo kun je het hout er donkerder uit laten zien met een donkere beits en kun je kiezen voor mat, zijdeglans of glans. Vaak hebben binnenbeitsen specifieke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld stootvastheid en krasbestendigheid.

Dekkend of transparant?

Als je weet of je binnen- of buitenbeits nodig hebt, is het tijd om te kijken naar een dekkende of transparante beits. Bij dekkende beits zorg je dat het hout een andere kleur aanneemt en bijvoorbeeld donkerder wordt of juist een witte waas krijgt. De houtstructuur is hierdoor minder zichtbaar. Wil je liever dat de kleur van het hout hetzelfde blijft en dat je de structuur van het hout nog goed kunt blijven zien? Dan is transparante beits een goede keuze. 

Waarom houtbeits gebruiken

De meeste mensen kiezen ervoor om beits te gebruiken om houten objecten van een extra beschermlaag te voorzien. Je kunt met beits voorkomen dat er bijvoorbeeld vocht in het hout kan trekken of dat er kringen kunnen ontstaan. Als er vocht in het hout terecht komt kan dit schimmel aantrekken en kan er houtrot ontstaan. Een andere reden om voor beits te kiezen is om het hout stoot- of krasbestendig te maken. Het oppervlak blijft hierdoor beter beschermd. Daarnaast kun je beits natuurlijk ook gebruiken om de kleur van het hout te veranderen of de huidige kleur van het hout juist beter zichtbaar te maken. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen