pinterest
Basisverlichting met inbouwspots

Basisverlichting met inbouwspots

Wellicht dat je binnenkort gaat verhuizen naar een bestaand of nieuwbouwhuis en je na moet gaan denken over een lichtplan en algemene basisverlichting voor je woning. Je zal al gauw tot de conclusie komen dat een gemiddelde ruimte in een woning (woonkamer, keuken, slaapkamer of badkamer) slechts beschikt over 1 enkel stroom aansluitpunt (hooguit 2 voor de woonkamer). Maar het is wel zo gemakkelijk dat je overal over goed licht kunt beschikken; wij helpen je graag op weg met de mogelijkheden op het gebied van inbouwspots.

Afbeelding

230V Inbouwspots

Voor de meeste ruimtes (m.u.v. de badkamer) in een huis kan je volstaan met gewone inbouwspots op basis van 230 volt. Je hoeft er geen rekening te houden met (spat) waterdichtheid zoals bijvoorbeeld in een badkamer (zie badkamer inbouwspots hieronder).  Dit houdt in dat je in een verlaagd plafond de spots rechtstreeks op het stroom / voedingspunt kunt aansluiten, zonder trafo of iets dergelijks.
Op het gebied van dit type zijn er talloze mogelijkheden, led inbouwspots is er daar een van. Led inbouwspots hebben vaak een geïntegreerde led module en een led driver/voeding inclusief. Echter geven wij de voorkeur aan 230V inbouwspots met GU10 lampvoet /fitting. Deze werken met een losse (led) lamp, je kan ten alle tijden de lichtbron vervangen mocht deze voortijdig kapot gaan. Bij geïntegreerde led is dit niet mogelijk en moet je de hele spot vervangen, dat is niet optimaal omdat fabrikanten het assortiment nog eens willen aanpassen en de spot niet meer te verkrijgen kan zijn. 

Afbeelding

12V inbouwspots

Inbouwspots 12volt (laagspanning) werden in het verleden veelvuldig toegepast, deze worden aangesloten in combinatie met een transformator 12 volt die de spanning van 230V omzet naar 12V. Voordeel hiervan was vooral dat de gebruikte halogeen lichtbronnen veel meer branduren hadden dan de 230V tegenhangers. Dat is eigenlijk de voornaamste reden waarom deze werden toegepast, de extra aanschafkosten voor bv. de trafo werden gemakkelijk terug verdiend omdat je simpelweg minder snel lampen hoefde te vervangen. Maar dit voordeel wordt grotendeel teniet gedaan met de opkomst van led lampen die op hun beurt wel weer 10x langer mee gaan dan 12v lampjes.

Afbeelding

Badkamer spots

Voor algemene badkamerverlichting worden ook vaak spots toegepast, het geeft een mooie lichtverdeling over de gehele badkamer en voor boven de douche kunnen spots ook uitkomst bieden. Echter vanwege het feit dat we hier met een natte ruimte te maken hebben, dient de veiligheid voorop te staan. Water en vocht gaan nu eenmaal niet zo goed samen met elektriciteit (230 volt), om die reden adviseren wij altijd om te kiezen voor 12 volt spots met een IP-waarde van tenminste IP65. Deze IP-waarde staat voor de stof -en waterdichtheid van armaturen, met IP65 en 12 volt spots ben je er zeker van dat het veilig is en ook boven de douche geplaatst kan worden.

Kijkend naar de zone-indeling van een badkamer hoeft niet per sé overal in de badkamer IP65 te zijn maar voor het zicht is het wel mooi om overal dezelfde inbouwspot te gebruiken. Naast deze spots is het wenselijk om in de badkamer nog aparte verlichting bij de spiegel te hebben, boven de spiegel om het gezicht van voren aan te lichten is hierbij aan te bevelen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen