pinterest
Tuin -en buitenverlichting

Tuin -en buitenverlichting

Als onderdeel van het lichtplan in -en rondom jouw woning mag de juiste tuin -en buitenverlichting niet ontbreken. In de zomer is het heerlijk om 's avonds in de tuin te genieten met sfeervolle tuinverlichting  en in de winter als het vroeg donker is, kan het vanuit veiligheidsoogpunt geen kwaad om in ieder geval bij de voordeur een goede buitenlamp te hebben. Eventueel geschakeld door middel van een bewegingssensor, niemand kan dan onopgemerkt de voordeur benaderen. Dit geeft veel mensen een veilig gevoel.

LampenOnline.com is al ruim 10jr. gespecialiseerd in buitenverlichting voor zowel particulieren als bedrijven. Hieronder lichten ze toe welke mogelijkheden er zijn.

Afbeelding

Gevel wandlampen voor buiten

Het meest voor de hand liggend is een wandlamp buiten aan de gevel bij de voordeur, zoals hierboven omschreven, eventueel geschakeld met een bewegingssensor. Maar daarnaast wordt ook vaak gekozen voor schemerschakeling; de buitenlamp gaat vanzelf aan als het donker wordt en schakelt zichzelf weer uit als het 's morgen licht gaat worden. Vanzelfsprekend geldt voor alle buitenverlichting dat de armaturen bestand moeten zijn tegen barre weersomstandigheden zoals regen, wind en andere vormen van neerslag. De mate van (spat) waterdichtheid wordt aangeduid met de IP-waarde, voor een wandlamp voor buiten is IP44 voldoen om buiten geïnstalleerd te mogen worden.

Tuinverlichting voor een voetpad

In de achtertuin van je woning kun je het beste kiezen voor tuinsokkels of ook wel tuinpad verlichting genoemd. Vaak zijn dit armaturen met een hoogte van zo'n 60cm tot 100cm die het licht naar beneden uitstralen en je ten alle tijden kunt zien waar te lopen. Ook dit type verlichting zou je kunnen schakelen met een bewegingssensor / schemersensor zodat het licht automatisch inschakelt.

Afbeelding

Sfeerverlichting tuin; grondspots

Ideale sfeerverlichting waarbij een indirect lichteffect tot stand kan worden gebracht is door middel van grondspots. Grondspots plaats je zoals de naam al zegt in de grond en worden doorgaans op de grondkabel aangesloten en verbonden met elkaar middels een gietmof. Je plaatst de grondspots bijvoorbeeld onder een boom of langs de schutting waarbij het licht indirect op de stam van de boom of schutting weerkaatst. Je wordt niet verblind door het licht en het effect is maximaal sfeervol. Vanwege het feit dat de grondspot in de bodem geplaatst wordt, last kan hebben van grondwater en veel neerslag van boven, dient de IP-waarde iets hoger te zijn dan bij wandlampen aan de muur. IP67 is dan ook een gebruikelijke IP-waarde voor grond inbouwspots voor de tuin. 

Prikspots

Iets eenvoudiger qua installatie dan grondspots zijn 230V prikspots, uitgerust met snoer en stekker. Deze kun je eenvoudig op een voor buiten geschikt stopcontact aansluiten, in de grond prikken en klaar! Deze worden vaak toegepast om een indirect lichteffect tot stand te brengen tussen begroeiing of voor onder een boom.

LED buitenverlichting

Led is al enige jaren in opkomst en biedt een prima alternatief voor verlichting op basis van gloei -of halogeenlampen. Het verbruik van led's is vele malen hoger met eenzelfde lichtopbrengst en ook qua duurzaamheid een veel beter alternatief, led verlichting gaat vaak wel 10x langer mee. We kunnen op 2 manieren deze energiezuinige manier van verlichting toepassen, op de eerste plaats kun je er voor kiezen alle bestaande armaturen te vervangen door bv. led tuinverlichting. Maar evenzo makkelijk is om je bestaande (bv. E27 lampen) in tuinverlichting te vervangen voor een led lamp. De aanschafkosten zullen dan in eerste instantie niet zo hoog zijn en je brengt dezelfde besparing tot stand.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen