pinterest
Een onderhoudsarme tuin aanleggen? Zo doe je dat!

Een onderhoudsarme tuin aanleggen? Zo doe je dat!

We houden bijna allemaal wel van een mooie tuin, maar door de dagelijkse drukte hebben we niet veel tijd om te tuinieren. Je bent niet de enige met dit probleem! Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin onderhoudsarm te maken. We vroegen aan Jimmy en Roy van Hoveniersbedrijf Geerts & Groenendaal tips om jouw tuin te transformeren tot een weelderige, maar makkelijk te onderhouden paradijs.

Kies de juiste planten

Kies voor planten die van nature weinig onderhoud nodig hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld inheemse plantensoorten zijn die goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. Planten die van nature al goed tegen droogte kunnen, zoals vetplanten of cactussen, zijn ook goede keuzes. Kies ook voor planten die weinig ziektes hebben of weinig last hebben van plagen, zoals lavendel of salie.

Leg een mulchlaag aan

Een mulchlaag is een laag organisch materiaal, zoals houtsnippers of bladeren, die je op de bodem van je tuin aanbrengt. Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste helpt het om de bodem vochtig te houden, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Ten tweede remt het onkruidgroei af, waardoor je minder tijd kwijt bent aan wieden. Daarnaast zorgt een mulchlaag voor extra voedingsstoffen voor de planten, waardoor ze beter groeien.

Maak gebruik van bodembedekkers

Ook een optie is om gebruik te maken van bodembedekkers. Dit zijn planten die de bodem bedekken en zo voorkomen dat er onkruid groeit. Door het gebruik van bodembedekkers hoef je minder vaak te wieden en is je tuin dus onderhoudsvriendelijker. Daarnaast zorgen bodembedekkers ook voor een mooie groene bodem, waardoor je tuin er al snel verzorgder uitziet.

Een kleiner gazon of kunstgras

Een mooi grasveld is schitterend en voelt ook lekker aan. Maar een groot gazon vergt wel veel onderhoud, zoals maaien, onkruid verwijderen en bemesten. Door het gazon te verminderen, bespaar je veel tijd. Je kan er ook voor kiezen om je gazon te vervangen door kunstgras. Kunstgras hoef je nooit te maaien of te sproeien.

Kies voor automatische irrigatie

Het water geven van planten kan tijdrovend zijn. Door te kiezen voor automatische irrigatie, bespaar je veel tijd en moeite. Er zijn verschillende systemen beschikbaar, zoals druppelirrigatie of een sproeisysteem. Je kan ook kiezen voor slimme irrigatiesystemen die afgestemd zijn op de lokale weersomstandigheden en vochtigheidsgraad van de bodem. Dit is ook ideaal voor als je op vakantie gaat.

Beperk het snoeien

Veel planten hebben regelmatig snoeien nodig om gezond te blijven. Maar als je niet veel tijd wilt besteden aan het snoeien van je tuin, dan kan je kiezen voor planten die van nature weinig snoei nodig hebben. Kies bijvoorbeeld voor struiken en bomen die langzaam groeien en niet snel uit hun vorm raken. Je kan ook kiezen voor haagplanten die van nature dicht vertakt zijn en weinig snoei nodig hebben.

Onderhoud je tuin regelmatig

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar regelmatig onderhoud kan ervoor zorgen dat je tuin over het algemeen minder onderhoud nodig heeft. Door regelmatig te wieden, de grond te verbeteren en planten te bemesten, kan je voorkomen dat onkruid en plagen de overhand krijgen. Door kleine taken regelmatig uit te voeren, bespaar je tijd aan het onderhoud van je tuin.

Een onderhoudsvriendelijke tuin kan je veel schaarse tijd en moeite besparen, terwijl je nog steeds kunt genieten van een groene oase. We wensen je veel succes!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen