pinterest
Een vloertje leggen

Een vloertje leggen

Een vloer leggen is geen gemakkelijke opgave en is zeker niet voor iedereen weggelegd. Hout, laminaat of pvc-vloeren hebben ieder een aparte aanpak. Voor sommige houtsoorten is echter vakmanschap vereist. Een Parketteur is een vakman die een parketvloer legt, repareert of onderhoudt. Hij verzorgt indien nodig de ondervloer en legt vervolgens het parket. Ten slotte werkt hij de vloer af met was, lak of olie. De Parketteur geeft advies over de verzorging van de vloer.

Afbeelding

Parket

Origineel parket bestaat uit massieve houten planken van verschillende diktes en lengtes. De houten plankjes hebben geen messing en groef. Ze worden ‘koud’ tegen elkaar aan gelegd en direct verlijmd op de ondervloer of zwevend geplaatst. Een hoogwaardige techniek zeker als ingewikkelde patronen worden gebruikt zoals bij visgraad of Hongaars parket het geval is. Meestal wordt de vloer afgewerkt met een bies en band.

Klik

Lamelparket of systeemparket wordt geleverd met mes en groef, een klik- of ‘woodloc’ systeem. Hierdoor is de vloer zwevend te leggen. In tegenstelling tot Tapis parket is lamelparket eenvoudiger te leggen. De legwijze van planken vloeren kan zowel vast verlijmd of zwevend worden gelegd.

Pvc

Bij pvc zijn er twee mogelijkheden; het lijmen aan de ondervloer of een kliksysteem. De ondervloer dient eerst geveegd en gestofzuigd te worden. Hierna kan er een primer op de vloer worden aangebracht. Deze primer zorgt ervoor dat de egaline goed hecht aan de bestaande vloer. Egaline is nodig als je hebt gekozen voor plak pvc. Voordat je dit doet, is het zeer belangrijk dat de ondervloer glad en egaal is. Na het harden van de egaline dient de vloer geschuurd te worden. Als je kiest voor een klikvariant, waarbij je de stroken in elkaar kunt klikken, kun je het egaliseren van de vloer overslaan. Na het aanbrengen van de plak pvc dient de vloer gewalst te worden om een maximale hechting te realiseren.

Kies je voor een van de pvc vloeren die in elkaar geklikt wordt of ga je toch voor de pvc vloer die moet worden vastgelijmd op de ondergrond. Ga je voor de klik optie? Dan wordt de vloer zwevend gelegd. Een ondervloer is dan noodzakelijk. Iedere vloer is uniek en heeft ook zijn eigen voorbehandeling nodig. Hou er rekening mee dat de lijmversie specifieke vaardigheden vereist.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen