pinterest
Essentie van een goede voordeur

Essentie van een goede voordeur

Afbeelding

Een voordeur is het visitekaartje van je woning, immers het is niet alleen de plek waar je zelf altijd naar binnen- of buiten stapt, maar het is ook het eerste wat andere mensen zien wanneer ze jou bezoeken. Een voordeur bepaalt de uitstraling van je woning en speelt een belangrijke rol bij de veiligheid van je woning. Daarom een goede reden om niet zomaar voor de eerste en beste deur te gaan. Is jouw voordeur aan vervanging toe of moet je een nieuwe voor- of achterdeur plaatsen in je woning? Dan zijn er veel factoren waar je over kunt nadenken. Zo kun je nadenken over het materiaal, uiterlijk, veiligheid, onderhoud en natuurlijk de prijs.

Materiaal van de deur

Een van de eerste dingen waar je over moet nadenken als je een deur gaat uit zoeken is welk materiaal de deur moet hebben. De meest voorkomende materialen voor een voordeur zijn aluminium, kunststof of hout. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en zijn eigen uiterlijk. Zo heeft hout als voordeel dat het een eigen karakter en uitstraling heeft. Het leeft en geeft een warme uitstraling, daarnaast heeft het een goede isolatiewaarde. Een nadeel is dat het een natuurlijk product is en daardoor kan naar verloop van tijd het hout kromtrekken of uitzetten. Hierdoor heb je kans dat een deur gaat klemmen of dat er tochtgaten ontstaan. Ook heeft hout veel onderhoud nodig.

Wil je een onderhoudsvrije deur, dan kan je kiezen voor kunststof, pvc of aluminium. Het voordeel is dat deze deuren vaak in veel verschillende stijlen en kleuren beschikbaar zijn. Daarnaast hebben ze als eigenschap dat ze minder snel beschadigd raken en scoren ze enorm hoog op het gebied van inbraakveiligheid. Kunststof deuren beschikken vaak over een meerpuntssluiting, waardoor het inbrekers nog lastiger wordt gemaakt. Daarnaast zijn kunststof deuren duurzaam, het materiaal is namelijk volledig recyclebaar en heeft dus geen invloed op de omgeving. Je kunt ook verschillende materialen combineren, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ramen gemaakt van kunststof met aluminiumlook met daarbij een prachtige voordeur in aluminium. Ook kun je kiezen voor voordeuren die gemaakt zijn van glas of voor een metalen deur met een klein kozijn met of zonder glas.

Stijl en design

Er zijn veel verschillende soorten stijlen en designs voor een voordeur. Zo kun je gaan voor een klassieke voordeur met glas-in-lood ramen, een houten voordeur voor een landelijke stijl of een strakke aluminium voordeur wanneer je houdt van een modern uiterlijk. Vaak kiezen mensen voor een houten deur vanwege de authentieke uitstraling, maar kunststof deuren zijn ook in houtlook verkrijgbaar waardoor ze bijna dezelfde uitstraling hebben. Kunststof deuren zijn bijna in elke stijl en kleur verkrijgbaar, van modern tot klassiek en zelfs getoogd.

Wat een goede of mooie voordeur is, is geheel afhankelijk van je eigen voorkeuren en smaak. Op het moment dat je gesteld bent op je privacy kan een volledig dichte deur uitkomst bieden. Het toevoegen van ramen of melkglas aan een voordeur heeft als voordeel dat er licht in de hal kan binnenvallen. Dit heeft als resultaat dat het je hal optisch vergroot en de ruimte lichter maakt. Ook kun je nadenken of je een brievenbus wilt plaatsen in je voordeur. Hier heb je ook weer veel mogelijkheden voor. Vaak kun je een deur geheel naar eigen stijl aanpassen en is er ruime keuze aan kleuren, ornamenten en stijlen.

Onderhoud van de voordeur

Een andere factor waar je rekening mee moet houden als je een voordeur gaat uitzoeken is de onderhoudsbehoeften. Een houten deur heeft namelijk meer onderhoud nodig dan een deur van kunststof of aluminium. Zo moet een houten deur regelmatig worden geschilderd. En het schilderen van een buitendeur kan een tijdrovende klus zijn. Op het moment dat je een voordeur niet regelmatig onderhoudt, kan het een slecht verzorgd uiterlijk geven. Wil je liever niet jaarlijks een schilderbeurt geven aan je voordeur, dan kun je kiezen voor een kunststof deur. Tegenwoordig zijn er ook veel kunststof deuren die beschikken over een houtnerf of over een landelijke uitstraling. Hierdoor kun je door het kiezen van de juiste kleur en design toch de uitstraling van een houten deur behouden, zonder dat je elk jaar onderhoud aan je deur moet uitvoeren.

Veiligheid

Naast het feit dat je voordeur een belangrijk visitekaartje is van je woning is zorgt het ook voor veiligheid. Je wilt ‘s nachts veilig kunnen slapen en als je weg bent wilt je er zeker van zijn dat je woning goed is afgesloten De veiligheid die de deur biedt is daarom van groot belang. Bij het uitzoeken van een voordeur is het daarom ook belangrijk dat je kijkt naar de stalen verstevigingsprofielen in de voordeur en kiest voorgoed hang- en sluitwerk. Hierbij is het verstandig om niet te bezuinigen op de scharnieren of sloten. Immers een goed slot gaat langer mee en kan minder inbraakgevoelig zijn.

Als het gaat om de scharnieren is het van belang dat deze aan de binnenzijde van het huis zitten of in ieder geval niet bereikbaar zijn vanaf buiten. Daarnaast is het prettig als je de scharnieren niet ziet als je de deur opent. Een voordeur draait in de meeste gevallen naar binnen. Bij het uitzoeken van een deur moet je bepalen of je een links- of rechtsdraaiende deur wilt. Om misverstanden te voorkomen ga je aan de kant staan waar de scharnieren zichtbaar zijn. Wanneer de scharnieren aan de linkerkant hangen betreft het een linksdraaiende deur en andersom. Ben je er nog niet zeker van dat de deur veilig genoeg is? Dan kun je kiezen om de veiligheid van de woning en de voordeur te verbeteren met een alarm. Zo kun je de deur en ramen voorzien van een alarm of kun je een beveiligingscamera plaatsen om je huis veilig te houden.

Wat kost een nieuwe voordeur?

De prijs voor een voordeur is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo ligt het aan het materiaal, de afwerking en de mate van veiligheid. Je hebt de keuzen tussen een houten, kunststof of aluminium voordeur. Waar een kunststof deur relatief goedkoop is, onderhoudsvrij en goed voor het milieu is, geeft een houten deur je woning karakter. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn of wil je eens een offerte opvragen voor een nieuwe deur? Maak dan vrijblijvend een afspraak en wij denken met u mee welke voordeur er bij jou en bij jouw woning en budget past.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen