pinterest

Wonen in een nieuwbouwhuis of monumentaal pand. Wat kies jij?

Op de woningmarkt heb je verschillende type mensen. Zo kiest de één het liefst voor een nieuwbouwproject en heeft daarbij alle vrijheden. En een ander schudt z’n handen uit de mouwen voor een interessante opknapper. En dan heb je natuurlijk nog een hele categorie die daartussen valt: bestaande bouw waarbij je met een paar kleine aanpassingen jouw droomhuis tevoorschijn tovert. Maar we kijken vandaag naar de 2 uitersten: nieuwbouw en monumentaal wonen. Waar moet je op letten? Wat mag wel en wat mag niet? En hoe zit dat eigenlijk met je woonverzekering?

wonen in een nieuwbouwhuis of monumentaal pand. Wat kies jij?

De voordelen van nieuwbouw

Als je nu zoekt naar nieuwbouwprojecten op de bekendste online huizenzoekmachine, vind je meer dan 1900 resultaten. Overal in het land schieten nieuwe woonwijken uit de grond. Wonen in een nieuwbouwhuis heeft een aantal voordelen:

  • Jij bepaalt voor een groot deel hoe je huis eruit komt te zien. Want je kiest zelf de keuken en badkamer uit, bepaalt onder andere waar alle stopcontacten komen en welke materialen er voor de afwerking worden gebruikt.
  • Alles is nieuw! Jij bent de eerste die alles doet in huis. Je bent de eerste die een maaltijd bereid in de keuken, de eerste die onder de douche staat en ga zo maar door. Geen gebreken van vorige eigenaars. 
  • De isolatie van nieuwbouw moet voldoen aan bepaalde regels. Daarom kun jij er vanuit gaan dat de ramen in je huis minimaal HR++ glas hebben. Maar ook dat de vloer, gevels, deuren en het dak voldoen aan afgesproken eisen. En dat ga je merken in de portemonnee, want de stookkosten zullen flink lager zijn. 

Nadelen van nieuwbouw

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Al die keuzevrijheid die je hebt, kan voor velen ook voor stress zorgen. Maak nooit te snel keuzes, want daar kun je spijt van krijgen. Ook het afspreken van de uiteindelijke verhuisdatum kan lastig zijn. Zo’n project kan namelijk door verschillende omstandigheden vertraging oplopen. Pendel jij tegen de tijd van de verhuizing tussen je huidige en nieuwe woning? Check dan goed je inboedelverzekering! Je wilt natuurlijk wel dat spullen op beide plekken verzekerd zijn. 

Voordelen van een monumentaal pand

Monumentale panden hebben een hoop karakter. Dat is voor velen de grootste reden om voor een oud pand te kiezen. Je kunt de sfeer namelijk moeilijk nabootsen in een nieuw huis. Daarnaast heb je echt iets unieks! Daar waar nieuwbouwhuizen vaak op elkaar lijken, is geen enkel monumentaal pand hetzelfde. Bovendien is de geschiedenis van het huis vast ook mooie gespreksstof als er visite over de vloer komt. Het laatste voordeel van wonen in monumentaal pand is dat je in sommige gevallen een subsidie kunt krijgen om het pand op te knappen. Want dat brengt ons ook meteen bij de nadelen.

Nadelen van wonen in een monumentaal pand

Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Wonen in een oud pand kan ook lastig zijn:

  • De isolatie is slecht. Zo is er vaak enkel glas en zijn er behoorlijk wat tochtgaten.
  • Hoge onderhoudskosten. Soms vraagt een monumentaal pand om specialistisch onderhoud om de waarde en uitstraling te behouden. Dat is vaak duurder dan regulier onderhoud.
  • Als aanvulling hierop: je mag een monumentaal pand niet zomaar verbouwen naar jouw eigen wensen. Je moet je houden aan bepaalde wetten en regels. Vaak moet je vergunningen aanvragen en dat kost veel tijd.

Wat jouw voorkeur ook heeft, alles heeft altijd z’n voor- en nadelen. Uiteindelijk gaat het erom dat jij woont op een plek waar je je thuis voelt. En dan maken die voor- en nadelen vaak helemaal niet meer uit. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen