pinterest

Jouw woning goed ventileren

De woningen die tegenwoordig in Nederland worden gebouwd, zijn onwijs goed geïsoleerd. Dit is voor jouw maandelijkse energierekening uiteraard heel plezierig. Je betaalt zo aanzienlijk minder stookkosten dan mensen in oude woningen. Echter, een goede isolatie betekent ook dat een goede ventilatie noodzakelijk is. Zonder een goed ventilatiesysteem zal in een goed geïsoleerde woning de luchtkwaliteit namelijk snel verslechteren. Zorg er dus voor dat jouw woning goed wordt geïsoleerd. 

Zo werkt mechanische ventilatie

Bij het ventileren van een woning denkt men vaak aan het openen van een raam. Deze associatie is niet geheel onterecht. Op deze manier kun je namelijk inderdaad jouw woning van frisse lucht voorzien. Maar het enkel openen van een raam is niet voldoende voor de optimalisering voor de luchtkwaliteit binnen. Je zult moeten investeren in een goed ventilatiesysteem. Maar welk ventilatiesysteem is écht goed? Veel woningen zijn voorzien van mechanische ventilatie. Bij deze manier van ventileren wordt de vervuilde lucht afgevoerd via de mechanische ventilatiebox. De toevoer van schone lucht vindt plaats via verschillende ventilatieroosters in huis. Op deze manier is er continu sprake van een verversing van de lucht. 

Ventilatie met warmteterugwinning

Mechanisch ventileren is effectief en wordt dan ook veel toegepast. Maar het is zeker niet de enige effectieve ventilatiemethode. Je kunt namelijk ook kiezen voor ventilatie met warmteterugwinning. Deze ventilatiemethode wordt ook wel aangeduid met de afkorting WTW. Tevens wordt deze manier van ventileren balansventilatie genoemd. Deze terminologie heeft alles te maken met de balans tussen de in-en uitvoer van de lucht. De vervuilde lucht wordt afgevoerd, maar gaat niet verloren. De energie van de warme uitgaande lucht wordt gebruikt voor het verwarmen van de inkomende lucht. In de zomer geldt dit principe voor de koude lucht. De koele uitgaande lucht wordt dan gebruikt voor de verkoeling van de inkomende warme lucht. Er gaat bij deze manier van ventileren geen energie verloren. Ventilatie met warmteterugwinning is dus echt duurzaam. 

Gezond binnenklimaat creëren

Het belang van een goed ventilatiesysteem moet niet worden onderschat. Zeker nu de hedendaagse woningen goed worden geïsoleerd is ventilatie nog belangrijker geworden. Als een woning goed is geïsoleerd gaat er nagenoeg geen warme lucht verloren. Het isolatiemateriaal houdt de warme lucht namelijk tegen. Maar dat betekent ook dat de vervuilde lucht wordt tegengehouden. En vervuilde lucht kan onopgemerkt heel snel voor een heel ongezond binnenklimaat zorgen. Je kunt er zelfs gezondheidsklachten door krijgen. Het is daarom te allen tijde raadzaam om te investeren in een goed ventilatiesysteem. Wil je tevens investeren in duurzaamheid? Kies dan voor ventilatie met warmterugwinning.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen