pinterest
Kun je in het najaar haagplanten in de tuin zetten?

Kun je in het najaar haagplanten in de tuin zetten?

Wil jij je tuin voor deze winter klaar gaan maken? Dan kun je er verschillende planten in gaan zetten. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor haagplanten. Maar kun je deze wel in de het najaar planten? Het antwoord hierop is volmondig ja! Het najaar is namelijk het perfecte moment om deze te gaan planten. De meeste planten hebben namelijk de bladeren al verloren, waardoor ze in een winterrust zijn. Doordat alle processen binnen in de plant op een lager pitje staan, worden er weinig voedingsstoffen gebruikt en verloren. Omdat de grond echter nog niet zo koud is, kan er nog voldoende wortel groeien. Wil jij graag wintergroene haagplanten in de tuin zetten? Lees dan zeker verder!

Verplanten van haagplanten

Ben je van plan om winterharde haagplanten te gaan verplanten? Dan is het slim om dit tegen de winterperiode aan te doen. Dit komt omdat ze rond deze tijd geen blad hebben. De haagplant staat normaal tussen de periode van april tot november in bloei. In de rest van het jaar staat de plant in zijn rustperiode. Hierdoor kan er geen schade aangericht worden aan de plant, omdat alle bladeren verloren zijn. De nieuwe bladeren die gaan komen zitten op een goede manier verborgen in de knoppen, waardoor deze geen schade kunnen krijgen. Om deze reden is het erg slim om tijdens deze periode de haag te verplanten. Op deze manier krijgt de plant zo min mogelijk schade, en is het verplanten zo makkelijk mogelijk.

Haagplanten die blad houden verplanten

Naast de haagplanten die hun blad verliezen, zijn er ook enkele haagplanten die hun blad juist niet verliezen. Deze planten hebben andere trucs om de winter door te komen. Zo gaan ze bijvoorbeeld helemaal niet in een winterrust, maar passen ze de processen aan op het klimaat. Hierdoor verbruiken ze minder energie en hebben ze ook minder voedingsstoffen nodig. Wintergroene haagplanten beschermen zichzelf echter weer anders op het koude klimaat. Deze zorgen er namelijk voor dat ze een beschermende waslaag hebben. Dit is bijvoorbeeld de hars van coniferen. Wel kunnen de planten vocht verliezen, maar dit blijft altijd tot een minimum beperkt.


Haagplanten met blote wortels in de tuin zetten

Als je overgaat tot het verplanten van haagplanten, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.Allereerst zijn er verschillen tussen planten met blote wortels, planten met een kluit en planten in een pot. Planten die blote wortels hebben, kun je het beste in de bladloze periode planten. Zolang de plant in de winterrust is, kun je plant zonder problemen verplanten. 

Planten met kluit planten

Als je planten met een kluit wilt gaan verplanten, zijn er net iets andere processen. Dit komt omdat ze met een stevige kluit worden gekweekt. De planten merken er hierdoor veel minder van dat ze verplaatst worden. Als het te warm wordt, is het niet mogelijk om deze planten nog te planten. Zorg er daarom altijd voor dat je ook deze planten in de koudere periode van het jaar gaat planten

Een haag uit een pot planten

Tot slot kunnen we ook nog planten die uit een pot komen verplanten. Omdat de planten in een pot hebben gezeten, hoef je geen wortels kapot te maken bij het verplanten. Hierdoor is het in eerste instantie makkelijker om ze te verplanten. Let er wel op dat je de planten voldoende water geeft. Omdat de wortels gewend zijn om dicht op elkaar te zitten, is de kluit niet erg groot. Door deze regelmatig water te geven, kunnen de wortels zich goed in de grond gaan nestelen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen