pinterest
Minder gekte en meer kansen op de huizenmarkt

Minder gekte en meer kansen op de huizenmarkt

Het duurde even, maar nu lijkt het er echt op dat de gekte op de woningmarkt wat begint te draaien. Uit recent onderzoek van een groot makelaarskantoor in Nederland blijkt dat de markt voor koophuizen iets gezonder wordt. Er zijn gemiddeld minder kijkers én er wordt minder geld geboden. Voor veel starters en andere woningzoekers biedt dit perspectieven.

Overbieden was een hele tijd de norm

Wanneer je de afgelopen jaren op zoek was naar een koophuis weet je als geen ander wat voor een bizarre situatie er op de huizenmarkt gaande was. Woningen waren jarenlang binnen no time verkocht voor veel meer geld dan de vraagprijs. En dat terwijl de hoogte van de koopprijzen gedurende deze periode ook nog eens stegen. Uit het bovenstaand onderzoek blijkt dat er vorig jaar gemiddeld 13 mensen per huis kwamen kijken voor het huis verkocht werd. Dat betekent niet dat het lang duurde voordat mensen het huis kochten, maar juist dat er zo ontzettend veel interesse was dat iedere koopwoning binnen korte tijd veel bezoek kreeg.

De laatste maanden is het aantal kijkers flink gedaald. Gemiddeld komen er nu 8 personen per koophuis kijken voordat de woning verkocht wordt. Hierbij wordt er minder hoog geboden dan de jaren hiervoor en wordt er überhaupt minder vaak geboden. Waar er eerder gemiddeld 6 keer geboden werd, is dat nu 4,6 keer. Al met al lijkt de verhitte huizenmarkt dus echt iets toegankelijker aan het worden, wat voor starters, jongeren en andere woningzoekers een goede kans is. Door te starten met je hypotheek berekenen weet je precies wat je kunt krijgen en in welke prijsklasse je moet gaan zoeken naar een passende woning.

Waarom is de woningmarkt minder verhit?

Waar corona en de drang naar meer ruimte een van de oorzaken was waardoor de huizenmarkt überhaupt oververhit raakte, is er ook een oorzaak aan te wijzen waarom dat nu juist minder wordt. De opgelopen kosten van ons dagelijks leven zorgen voor veel twijfel en onzekerheid bij potentiële kopers. Inflatie en de oorlog in Oekraïne zijn onder andere de reden waarom we meer moeten betalen voor benzine, energie, boodschappen, meubels en ga zo maar door. Er is veel onzekerheid over bepaalde uitgaven, waardoor een woning kopen in veel gevallen verder wordt opgeschoven. Mensen kiezen eerder voor het verduurzamen van hun eigen plek of voor het verbouwen van de hele toko.

Wat hier ook aan bijdraagt, is de gestegen hypotheekrente. Daardoor stijgen de maandelijkse vaste lasten als je een huis koopt. Ook kan dit betekenen dat je minder kunt lenen waardoor je nu niet het huis van je dromen kunt aanschaffen. De rente stijgt onder andere door de economische crisis die door corona is ontstaan. Over de hele wereld lenen banken en financiële instellingen geld op de kapitaalmarkt waardoor de hoogte van de marktrente stijgt. Dit heeft ook effect op de hoogte van de hypotheekrente. Maar: omdat er hierdoor nu meer kansen zijn op de woningmarkt heeft de stijging dus niet alleen nadelen.

Huis kopen in 2022/2023? Check deze tips voor hypotheek berekenen

Omdat er minder mensen op de koopmarkt te vinden zijn, is de kans namelijk groter dat je een huis in Nederland kunt kopen. Er is wel een aantal zaken waar je van op de hoogte moet zijn voordat je je blind op de woningmarkt stort. Zo is het handig om te beginnen met hypotheek berekenen zodat je precies weet wat je kunt lenen voor het kopen van een huis. Je kunt gewoon online je maximale hypotheek berekenen. Dat is een indicatie van wat je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen en financiële verplichtingen. Hierbij geldt: hoe hoger je inkomen is, des te meer je kunt lenen. Daarom kun je ook met twee personen meer lenen dan alleen. Vul dus allebei jullie inkomen in wanneer je met een partner een huis wilt gaan kopen.

Nadat je je hypotheek berekend hebt, moet je goed kijken naar de voorwaarden van de verstrekker. Hierbij kun je denken aan de mogelijkheden van de hypotheek in het geval van een verhuizing of aan hoeveel procent je per jaar boetevrij mag aflossen. Daarom is het aan te raden om te beginnen met vergelijken waarbij je meerdere hypotheekaanbieders en hun voorwaarden met elkaar vergelijkt. Het is prettig om dit samen met een expert (zoals een hypotheekadviseur) te doen zodat je na het hypotheek berekenen de juiste keuze voor jouw situatie kunt maken op basis van voorwaarden en rente.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen