pinterest
Nederlanders en hun leengedrag

Nederlanders en hun leengedrag

Een lening afsluiten is in Nederland heel normaal. Zo hebben relatief veel Nederlanders een hypotheek afgesloten om een eigen woning te bekostigen. Maar leningen kunnen ook minder drastische vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan het telefoonabonnement inclusief toestel.

Afbeelding

Hoog percentage hypotheken

Als we het internet mogen geloven staat Nederland bekend om de hoge hypotheekschulden van de bevolking. Zo blijkt uit de cijfers van Eurostat, het Europese statistiekbureau, dat Nederlanders in vergelijking met andere Europese landen het meeste geld lenen om een huis te kunnen kopen. Zo heeft onder de Roemenen ongeveer 97 procent van de bevolking een eigen huis, maar nog geen een procent heeft een geleend bedrag nodig gehad om dat te kunnen bekostigen. In Nederland is dit een heel ander verhaal. Hoewel slechts 69,4 procent van de Nederlanders een eigen huis heeft, heeft maar liefst 60,7 procent daar een hypotheek voor afgesloten.

Persoonlijke leningen

Ook andere leningen genieten populariteit. Zo blijkt maar liefst een op de vijf Nederlanders een telefoonabonnement inclusief toestel afgesloten te hebben. 17 procent heeft een roodstand en 13 procent een consumptieve kredietvorm (persoonlijke lening). Wanneer men een aanvraag doet voor een consumptieve kredietvorm, wordt vaak eerst door de kredietverstrekker navraag gedaan bij het BKR om de leenhistorie na te gaan. Het hebben van andere leningen, zelfs voor een telefoon, kan in dit geval nadelige gevolgen hebben. Persoonlijke leningen zijn populair voor gebruik van eigen woningen, omdat de rente in dit geval onder de hypotheekrenteaftrek wordt gerekend.

Nederlandse rente torenhoog

Volgens onderzoek van Pricewise blijkt dat Nederlanders niet alleen veel leningen hebben, maar dat ze hier ook nog eens flinke rente over betalen. Zo betaalt een vierde van de Nederlandse bevolking meer dan 8 procent rente over een geleend bedrag. Een zesde van de leningen wordt zelfs afgesloten met een te betalen rentepercentage dat tussen de 11 en 14 procent ligt! De verzendhuiskredieten en de creditcardleningen spannen de kroon met een gemiddeld rentepercentage van respectievelijk 7,1 en 6,4 procent. Ook rood staan en flitskredieten zijn erg prijzig. Voor studieleningen wordt, gelukkig voor de studenten, een lagere rente gevraagd. Een ander krediet dat erg goedkoop kan uitvallen is het lenen van familieleden, aangezien familieleden niet altijd om rente vragen. 5 procent van de respondenten gaf aan zonder rente geld te lenen van de familie tegenover 2 procent die wel rente betaalden over een geleend bedrag aan de familieleden.

Lening vergelijken

Hoewel de rentes torenhoog kunnen zijn, blijkt dat slechts een klein percentage van de Nederlanders zijn leningen vergelijkt. Zonde, want het kan een enorm verschil maken. Immers, hoe minder rente je betaalt, hoe meer geld je overhoudt om die zonnepanelen op je dak te plaatsen, nieuwe meubels te kopen of om je trap te renoveren!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen