pinterest
Stof en allergieën

Stof en allergieën

Afbeelding

Wanneer je vooral in de ochtend en in de avond veel last hebt van een verstopte neus of niesbuien, dan zou het zomaar kunnen dat je een stofallergie hebt. Een allergie voor stof is iets wat veel mensen hebben. Maar de klachten hoeven niet altijd ernstig te zijn, dan enkel een niesbuitje. Zo zijn er waarschijnlijk veel mensen die er last van hebben, maar het zelf helemaal niet weten.

Wat is een stofallergie?

De oorzaak van een allergie voor stof wordt veroorzaakt door huisstofmijt. En dan is het niet het beestje zelf, maar de uitwerpselen waar de meeste mensen allergisch voor zijn. De huisstofmijt is een heel klein beestje van 0,1 tot 0,6 millimeter en dus niet met het blote oog te zien. De ideale plekken voor de huisstofmijt zijn plaatsen waar het rond de 25° Celsius is, donker en vochtig. De huisstofmijt voedt zich met menselijke huidschilfers. Een matras, lakens, kussens, gordijnen en tapijt zijn dus de meest ideale plekken, waar je ze dan ook met miljoenen tegelijk kunt aantreffen. De beestjes zelf zijn onschadelijk, maar de uitwerpselen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Vooral wanneer je bijvoorbeeld het bed opmaakt, dan dwarrelen de uitwerpselen door de lucht en adem je ze in.

Klachten

De stofallergie uit zich voornamelijk in de slijmvliezen van de neus, de ogen en de longen. De meest gehoorde klachten zijn dan ook niesbuien, benauwdheid op de momenten dat je met stof in aanraking komt, jeukende en tranende ogen en een verstopte neus. Sommige klachten kunnen erger zijn zoals eczeem, vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid.

Behandeling

De klachten kunnen voorkomen of verminderd worden door zo min mogelijk blootstelling aan huisstofmijt. Dit is bijna onmogelijk, maar er zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen. Zo kun je een gladde vloer laten leggen, zo weinig mogelijk stoffen meubels, meubels aflappen met een vochtige doek in plaats van een stofdoek en een stofzuiger met filter gebruiken. Zorg ook voor goede ventilatie.

Je kunt ook medicijnen nemen. Dit zijn voornamelijk medicijnen die ook door hooikoortspatiënten gebruikt worden. Dit helpt vaak goed om de klachten te verminderen. Je kunt ook drastische maatregelen nemen en kiezen voor immunotherapie. Hierbij wordt het immuunsysteem gewend gemaakt aan stof, zodat het geen allergische reactie meer geeft.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen