pinterest
Strak gazon geeft allure aan woning en tuin

Strak gazon geeft allure aan woning en tuin

Afbeelding

Je woning mooi inrichten en afwerken is de sleutel tot een prettige woonsituatie voor hen die van design, decoratie en afwerking houden. Zeker een hoogwaardige bouwkundige afwerking kan een forse impact hebben op de waarde van je woning. Interessant, want daardoor weet je zeker dat de “puntjes op de i” ook wat oplevert bij verkoop of taxatie. 

Toch stopt het wat ons betreft niet binnenshuis. Elk huis heeft ramen en als je naar buiten kijkt wil je een prettig uitzicht. Mooie zichtlijnen met een fijne connectie tussen woning en tuin. De juiste indeling van je perceel met zaken als een strak gazon, mooie borders, paden en terras(en) zijn hierin allesbepalend. 

Woningwaarde en perceel

Een mooi aangelegd perceel heeft positieve invloed op je woningwaarde. Hoewel je de vierkante meter prijs niet direct kunt terugrekenen kunnen we als vuistregel aanhouden dat een mooi aangelegd perceel ongeveer 10 procent van de waarde van de woning vertegenwoordigd. Dit geeft je ruimte om verantwoord te investeren. Omdat we alleen over investeren kunnen spreken als het ook in de breedte een investering is, gaan wij je uitleggen wat het belangrijkste aspect is om in gedachten te houden. Zodat jij optimaal plezier hebt van je tuin maar er ook wat voor terugkrijgt mocht je ooit verhuizen.

De verbinding tussen woonkamer en tuin maken 

Vanuit het perspectief van de architect horen wij vaak “maak een verbinding tussen je huis en tuin”.  Maar hoe pak je dat aan? Hieronder hebben wij een paar tips die jou hierbij kunnen helpen. 

Tips voor tuinaanleg 

1)    Bepaal hoe onderhoudsintensief de tuin mag worden. Heb je groene vingers dan kan je meer perkjes nemen, maar wil je wel groen en zo min mogelijk onkruid wieden dan is een gazon wellicht de beste optie. Die kun je tegenwoordig zelfs automatisch laten maaien door een robotmaaier, dan licht je grasmat er zelfs zonder enige inspanning goed bij. 

2)    Bepaal op welke plaatsen in de tuin je graag een terras zou willen. Denk hierbij aan ochtendzon en avondzon. Schaduw kun je altijd later creëren met een paar mooi dakplatanen of een parasol. 

3)    Bepaal hoe je vanuit je huis de mooiste zichtlijnen je tuin in hebt en denk hierbij ook aan praktische zaken zoals een looproute vanuit je huis de tuin in. Heb je de ruimte, probeer dan je zichtlijnen te breken zodat de tuin een wat speelser effect krijgt. 

4)    Bepaal welke kleuren het mooist bij jouw huis passen qua straatwerk. Je kunt hierbij denken aan klinkers, betontegels, natuursteen of keramische tegels en binnen deze categorieën is ook weer van alles mogelijk in kleuren en patronen.

5)    Zorg voor contrast met wat groen in je tuin en bloemen en/of fruit. Wil je dat je planten ook iets opleveren aan fruit, dan zijn fruitboompjes leuk. Een moestuin is overigens ook helemaal hip momenteel. Maar ben je gek op bloemen, kies dan een mooie variatie aan bloemen / planten met bloemen die op verschillende tijden bloeien. 

6)    Heb jij een bepaalde voorliefde voor specifieke planten en bloemen, denk dan vast na over de standplaats. Een schaduwplant kan je immers niet in de zon zetten. 

7)    Kijk eens bij de buren of een paar huizen verder in de tuin. Wellicht hebben zij tips voor bepaalde planten die het goed doen of juist niet. 

8)    Denk aan water en elektra. Bij aanleg van je tuin kun je dat direct meenemen, terwijl als je tuin helemaal netjes is je daar liever niet weer aan begint. 

9)    Last but not least. Teken eerst je tuin op schaal en laat het eens door iemand anders bekijken. Je kan het eventueel ook met een makelaar of architect bespreken. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen