pinterest
Stroom of gasverbruik: hoe bereken je het?

Stroom of gasverbruik: hoe bereken je het?

De winter komt er weer aan en daarmee gaat ook jouw energieverbruik in huis omhoog. Daarom is het verstandig om even stil te staan bij jouw energiegebruik en daarna te gaan kijken wat je op dit moment verbruikt. Zo weet je wat jouw verbruik ongeveer gaat zijn en kom je niet voor torenhoge verassingen te staan.

Afbeelding

Waarom is het belangrijk dat ik weet hoeveel energie ik verbruik?

Niemand wil teveel betalen voor energie en iedereen wil graag dat dit gebruik zo energiezuinig mogelijk gebeurt. Daarom is het belangrijk om te weten wat je exact verbruikt, hoe deze energie wordt geproduceerd en hoe je zo min mogelijk kan betalen. Om jouw gemiddelde maandelijkse energierekening te verlagen, moet je weten waaraan je jouw geld uitgeeft. Wanneer je gaat opletten hoeveel energie je verbruikt, kun je verbruikspatronen ontdekken waar jij je misschien niet bewust van bent. Zo wordt er snel duidelijk of de wekelijkse was, een dagelijkse douche sessie of het gebruiken van een wasdroger meer kost dan je zou denken. Door simpele veranderingen aan te brengen in jouw manier van leven kun je zowel jouw ecologische voetafdruk verminderen als de maandelijkse energierekening.

Hoe wordt energie berekend?

Jouw elektriciteits- en gasverbruik kunnen worden opgesplitst in twee categorieën: eenheidskosten en dagelijkse vaste lasten. Eenheidskosten hebben betrekking op de hoeveelheid energie die je daadwerkelijk verbruikt en worden gemeten in kilowattuur (kWh). Als je jouw factuur bekijkt, zie je de uitsplitsing van de kWh die je in een bepaalde periode hebt verbruikt. Kilowattuur wordt berekend door het vermogen van uw elektrische toestellen en apparaten - gemeten in watt of kilowatt (1.000W=1kW) - te vermenigvuldigen met de tijd dat ze aan staan. De dagelijkse vaste lasten dekken de overige kosten van jouw leverancier. Hieronder vallen bijvoorbeeld deadministratiekosten en de netwerkaansluiting.

Simpele tips om jouw maandelijkse kosten te verminderen

Als je het maandelijkse energieverbruik hebt berekend, kun je deze eenvoudige tips gebruiken om jouw maandelijkse kosten te verlagen. Als je vindt dat je te veel uitgeeft, is het zeker de moeite waard om andere energieleveranciers te vergelijken en eventueel te veranderen van aanbieder. 

Zet de verwarming lager

De meest voor de hand liggende tip is om jouw verwarming een graad of 2 lager te zetten. Door de thermostaat één graad lager te zetten, kun je al aanzienlijk veel besparen op de energierekeningen. Mocht je het koud hebben, dan kun je altijd proberen om een extra deken te gebruiken of een extra trui te dragen.

Bespaar tijdens de wascyclus

Huishoudelijke wasmachines en wasdrogers zijn in elk huishouden de grootste energieverbruikers. Het is dus de moeite waard om na te gaan denken over hoe en wanneer je de was doet. Laat bijvoorbeeld de wasmachine pas draaien als de machine helemaal vol is. Bij sommige energieleveranciers kost het zelfs minder energie als je in de nacht de machine aanzet.   

Overstappen naar andere leverancier

Bij de meeste energieleveranciers kun je op elk tijdstip een spoedaanvraag energie indienen om een nieuwe maandelijkse prijsberekening te krijgen. Overstappen naar een andere energieleverancier is tegenwoordig eenvoudig te doen en meestal zullen de aanbieders je zelfs werk uit handen nemen om alles voor je te regelen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen