pinterest
Zelf een pergola bouwen

Zelf een pergola bouwen

Afbeelding
Een pergola maken, let hierop

Wil je zelf een pergola maken met een betonpoer en andere benodigdheden? Door een pergola te plaatsen kun je eenvoudig een knusse zithoek in de tuin creëren. Een pergola bestaat ook wel uit losse balken en wordt verbonden met diverse verbindingselementen. Je plaatst hier geen dak op. De pergola is misschien wel de meest voordelige manier om een fijne loungeplek in de tuin te maken. Wij vertellen je waar je op moet letten als je een pergola gaat maken. 

Kies de juiste houtsoort uit

Je kunt diverse soorten hout gebruiken voor het maken van een pergola. Hierbij wordt douglas hout het meest gekozen vanwege zijn unieke en robuuste uitstraling. Tevens is dit een betaalbare houtsoort. Door de goede prijs-kwaliteitverhouding, blijft de prijs voor de overkapping zo laag mogelijk. Wel is het aan te raden om voor de staanders betonpoeren te gebruiken, zodat de pergola zo lang mogelijk mee zal gaan. Ook is het aan te raden het hout te beitsen. Vergeet bovendien geen l beslag te kopen voor het bevestigen van de houten elementen.

Bedenk hoe groot de pergola moet worden

Weet je welke houtsoort je gaat gebruiken, dan is het tijd om te bepalen hoe groot de pergola moet worden. Misschien ben je geneigd om een minder diepe variant te bouwen om zo te zorgen voor voldoende lichtinval in huis. Dit kan echter wel betekenen dat je niet met de pergola kunt doen wat je wilt. Misschien wil je wel graag met de hele familie dineren onder de pergola. Om te zorgen voor genoeg ruimte voor onder andere een eettafelset, is een pergola van 4 bij 3 meter aan te raden. Mocht je alleen een kleine loungeruimte willen creëren met een loungebank, dan is het wellicht beter om een minder diepe overkapping te kiezen.

Ga na hoe dik de staanders moeten zijn

Denk ook na omtrent hoe dik de staanders moeten zijn. De staanders van de pergola vormen een sterke fundering en zorgen ervoor dat de pergola overeind blijft. Bezuinig dan ook vooral niet op staanders. Veel maten die worden gekozen voor pergola’s zijn
12 x 12, 14.5 x 14.5 of 15 x 15 cm. Wil je een wat meer robuuste uitstraling, dan kies je voor 15 x 15 cm palen of palen van  20 x 20 cm.

Denk na over bedekking voor de pergola

Je hoeft een pergola niet van dakbedekking te voorzien. Wel is het heel mooi om de pergola met klimplanten te laten begroeien. Zo maak je van jouw loungeruimte een fijne beschutte plek. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen