pinterest

Tips om jouw woning te onderhouden

Het onderhouden van een woning is iets dat vaak vergeten, of zolang mogelijk uitgesteld wordt. Het vervangen van een dak, het schoonhouden van de goot of schilderen zijn nu eenmaal niet de meest geliefde klusjes om te doen. Daar komt nog eens bij dat aan woningonderhoud vaak ook (hoge) kosten verbonden zijn. Geld dat je waarschijnlijk liever uitgeeft aan visuele zaken zoals een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer. Het vervangen van een plat dak is leuk, en noodzakelijk. Maar je ziet en merkt het resultaat niet. Daardoor schuiven veel mensen dit soort onderhoudsklusjes zo lang mogelijk voor zich uit. Toch is het onderhouden van een woning ontzettend belangrijk. Het zou immers vervelend zijn wanneer jij te lang gewacht hebt met het vervangen van het dak en je vervolgens een lekkage krijgt. Dan ben je veel verder van huis. In dit artikel delen wij een aantal tips om jouw woning op een duurzame manier te onderhouden.

De levensduur van onderdelen in en om jouw woning 

Natuurlijk heb je bij het onderhouden van jouw woning ook te maken met de levensduur van bepaalde aspecten van een woning. Denk aan de levensduur van kozijnen. De levensduur kunststof kozijnen is bijvoorbeeld zo’n 50 tot 75 jaar. Dit zijn dus klussen die je alleen incidenteel hoeft aan te pakken. Wanneer jij een woning koopt is het dus belangrijk om altijd te informeren hoe lang de kozijnen al in een woning zitten. Vervolgens dien je zelf te zorgen voor het juiste onderhoud aan de kozijnen. Maak ze regelmatig schoon zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Natuurlijk zijn er ook andere momenten waarop je ervoor kunt kiezen om de kozijnen te vervangen. Zo kunnen goede kozijnen zorgen voor meer isolatie en een lagere energierekening. In sommige gevallen is het dus raadzaam om eerder te investeren in nieuwe kozijnen.

Hoe vaak moet je onderhoud plegen aan jouw woning

Wist je dat je als woningeigenaar vanuit de woningwet verplicht bent om onderhoud aan jouw woning te plegen? Deze wet is voornamelijk in het leven geroepen om achterstallig onderhoud en schade te voorkomen. Er zijn best wel wat zaken die eens in de zoveel tijd onderhouden moeten worden. Hierbij kun je onderscheid maken tussen:

  • Maandelijks onderhoud; denk aan zaken zoals het onderhouden van de tuin.
  • Onderhoud per kwartaal; zoals het ijsvrij maken van de vriezer of het schoonmaken van kozijnen.
  • Onderhoud per jaar; zoals het controleren van ramen en deuren op inbraakveiligheid, de aardschakelaar controleren en de Cv-ketel laten nakijken.
  • Onderhoud per 5 jaar; zoals schilderwerk.
  • Incidenteel onderhoud; dit is onderhoud dat vrijwel nooit voorkomt maar bijvoorbeeld kan ontstaan door weersinvloeden of andere zaken. Hierbij kun je denken aan scheuren in de muren of kapotte dakpannen.

Maak een onderhoudsplan

Vaak weet je helemaal niet wanneer je voor het laatst onderhoud gepleegd hebt. Daarom wacht je vaak tot je iets ziet, of merkt of er iets aan vervanging toe is. Het is echter beter om onderhoud op voorhand uit te voeren. Vaak merk je pas dat iets onderhoud nodig heeft als het te laat is. Het opstellen van een onderhoudsplan kan jou helpen om alle nodige taken tijdig uit te voeren. Maar wat zet je nu allemaal in zo’n onderhoudsplan?

  1. Maak een lijst met zaken die je wil gaan onderhouden. Schrijf hier alles op wat in je opkomt en wat er nodig is voor het onderhouden van de woning.
  2. Maak een tijdsplanning. Hierin noteer je hoe vaak het onderhoud gepleegd moet worden. Verdeel de taken over verschillende categorieën; onderhoud per maand, per half jaar, per jaar enz.
  3. Bepaal het budget van het onderhoud. Sommige onderhoudsklusjes zijn gelukkig gratis. Maar aan het meeste onderhoud zitten (hoge) kosten verbonden. Noteer de kosten per categorie zodat je een idee hebt welke kosten je de komende tijd moet gaan maken. Dit geld kun je vervolgens apart zetten of bij elkaar gaan sparen. Volgens de vereniging van eigen huis worden de onderhoudskosten van een woning gemiddeld geschat op €300,- per maand. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dit bedrag elke maand uitgeeft. Misschien geef je een keer een groter bedrag uit voor een grote klus en de andere maanden alleen wat kleine bedragen. Het is een gemiddelde waarmee je rekening kunt houden bij het bepalen van het budget.
  4. Wie gaat het onderhoud uitvoeren? Welke klussen kun je zelf oppakken en welke klussen moeten er uitbesteed worden. Voor klussen die uitbesteed moeten worden kun je alvast een offerte opvragen of een opdracht inplannen. Op deze manier weet je waar je financieel aan toe bent en wordt het onderhoud ook niet vergeten.
  5. En als laatste is het belangrijk om te zorgen dat het onderhoud bijgehouden wordt. Noteer wanneer je het onderhoud voor het laatste uitgevoerd hebt, en wanneer het in de toekomst weer nodig zal zijn. Zo blijf jij altijd bij met het onderhoud aan jouw woning.
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen