pinterest
Tuinmeubels onderhouden: Tips voor een lange levensduur

Tuinmeubels onderhouden: Tips voor een lange levensduur

Het is heerlijk om tijdens mooie dagen volop te genieten van je tuin. Comfortabele en mooie tuinmeubels mogen daarbij niet ontbreken. Maar hoe zorg je ervoor dat je tuinmeubels jarenlang meegaan? In dit artikel delen we enkele praktische tips om je tuinmeubels optimaal te onderhouden, zodat je er ieder seizoen weer volop van kunt genieten.

Regelmatig schoonmaken

Een van de belangrijkste aspecten van tuinmeubel onderhoud is regelmatig schoonmaken. Vuil, stof en vogelpoep kunnen zich ophopen op je meubels, wat kan leiden tot beschadigingen. Maak je tuinmeubels daarom minstens een paar keer per jaar grondig schoon met een mild schoonmaakmiddel en lauw water. Vergeet hierbij niet om ook moeilijk bereikbare plekjes mee te nemen. Voor hardnekkige vlekken kun je een zachte borstel gebruiken. Spoel na het schoonmaken alles goed af met schoon water en laat je meubels vervolgens drogen in de zon.

Beschermen tegen weersinvloeden

Jarenlange blootstelling aan weer en wind kan een grote impact hebben op je tuinmeubels. Zon, regen en kou kunnen het materiaal aantasten, verkleuren of zelfs laten scheuren. Picknicktafels en andere houten meubels zijn hier extra gevoelig voor. Bescherm daarom je meubels zoveel mogelijk tegen deze invloeden. Zet ze bijvoorbeeld bij slecht weer onder een afdak of overwinteringshoes. Behandel je houten meubels daarnaast jaarlijks met een speciaal onderhoudsproduct om uitdroging en verkleuring tegen te gaan. Voor metalen meubels is het aan te raden om een waslaag toe te brengen om roestvorming te voorkomen. Door je tuinmeubels op deze manier te beschermen, blijven ze langer mooi.

Kussens en bekleding

Niet alleen meubels hebben onderhoud nodig, maar ook de kussens en bekleding. Gelukkig zijn stoffen kussens vaak uitneembaar en kun je ze in de wasmachine wassen. Controleer wel altijd eerst het wasetiket voor de juiste wasvoorschriften. Kussens met foam vulling kun je het beste met de hand wassen. Gebruik hiervoor een mild wasmiddel en laat de kussens goed drogen voordat je ze weer gebruikt. Bewaar kussens en bekleding in de winter op een droge plaats, bijvoorbeeld in een opbergbox of -zak, om schimmelvorming te voorkomen. Met de juiste zorg blijven je tuinkussens lang zacht en comfortabel.

Juiste opberging

Ten slotte is het belangrijk om je tuinmeubels op de juiste manier op te bergen om ze zo lang mogelijk mee te laten gaan. Maak je meubels daarom aan het einde van het seizoen grondig schoon en droog, en berg ze daarna op een droge, goed geventileerde plaats op. Stapel de kussens en bekleding bovendien niet te strak op om vochtophoping te voorkomen. Als je je meubels buiten laat overwinteren is het verstandig om ze te bedekken met een beschermende hoes. Zo voorkom je dat er vocht en vuil in de meubels trekt tijdens de koude wintermaanden.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen