pinterest
Voorkom conflicten bij het kopen van een woning

Voorkom conflicten bij het kopen van een woning

Ben jij van plan om binnenkort een woning te kopen met een groot stuk grond? Let dan vooral even op. Het is namelijk goed om van tevoren te weten wat je daadwerkelijk koopt en hoe groot dit stuk grond is. Zo kan het zo zijn dat de grens die aangegeven staat in het koopcontract niet overeenkomt met de kadastrale grenzen. In dit artikel leggen we uit hoe je uiteindelijk in kaart kan brengen hoe groot de grond is.

Gebruiksgrens kan afwijken van kadastrale grens

Zoals hierboven al werd vermeld kan de gebruiksgrens afwijken van de kadastrale grens. Zo wordt de kadastrale grens bij het begin van een perceel vastgelegd. Aangezien dit jaren geleden gebeurd kan zijn, kan het zijn dat de grenzen afwijken de gebruiksgrens.  Door middel van een kadastrale kaart kom je erachter wat de kadastrale grens daadwerkelijk is. Het is wel belangrijk om te weten dat een grens door verjaring toegekend kan worden aan de buurman/buurvrouw.  Hierbij dient deze persoon wel al meer dan 20 jaar gebruik te maken van dit stuk grond. 

Het kan ook zijn dat de boom van de buurman deels op je grond staat. Door het aantonen van de kadastrale grens kan je eisen om het deel van deze boom weg te halen. Hier geldt echter ook een verjaring. Mocht deze boom al 10 jaar op dit stuk grond staat, kan de buurman/buurvrouw het verwijdere van de boom weigeren.

Afbeelding

Kadastrale kaart voor het vastleggen van erfgrenzen

Een kadastralekaart is bij het kopen van een huis met een stuk grond dus geen overbodige luxe. Conflicten en onduidelijkheden kunnen hiermee worden voorkomen.  Het kan zo zijn dat er door de jaren heen veranderingen zijn geweest die invloed hebben gehad op de kadastrale grenzen. Denk bijvoorbeeld aan een erfscheiding die ooit verkeerd is geplaatst. Om toch wel een goed inzicht te hebben in de originele grenzen kan er een grensreconstructie worden gekocht.  Hierdoor zet een professionele landmeter op locatie piketpaaltjes neer, waardoor de grensreconstructie perfect wordt uitgevoerd.

Koop dus niet zomaar een huis met stuk grond op basis van het koopcontract. Doe goed onderzoek naar de daadwerkelijke kadastrale grenzen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen