pinterest

Wat goed om te weten is over een inboedelverzekering

Binnenkort ga je jouw eerste huis kopen. Of huren, dat kan natuurlijk ook. Er komen dan een heleboel dingen op je af. Zoals het afsluiten van een hypotheek en allerlei zaken regelen met de Woningbouwvereniging of met de makelaar. Ook moet je een energieleverancier kiezen en verzekeringen afsluiten.

Een inboedelverzekering hoort daar natuurlijk ook bij. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Ga maar eens alles bij elkaar optellen, je zult schrikken van het totale bedrag. Als je dat met een bijvoorbeeld waterschade allemaal opeens kwijt bent, wat dan? De goedkoopste inboedelverzekering is voor jou misschien wel de beste!

Wat houdt de inboedelverzekering precies in?

Als je een inboedelverzekering hebt afgesloten en er komt, door een bepaalde oorzaak, schade aan je inboedel, keert de verzekering een bedrag uit. Wat valt er onder de inboedel? Eigenlijk alles wat in jouw woning staat en op jouw terrein staat wat te verplaatsen is. Tafels, stoelen, bankstel, kasten, de open haard en het meeneembare kliklaminaat. Maar ook bijvoorbeeld de buitenkeuken en de barbecue.

Hoe groot is de dekking van de inboedelverzekering?

In geval van een huurwoning heeft de eigenaar van het pand al een opstalverzekering afgesloten. Het huis zelf is dan verzekerd. Met de inboedelverzekering verzeker je jouw spulletjes in je huis tegen diefstal, brand en waterschade. Check goed in de voorwaarden wat er precies gedekt wordt door de verzekering. Als je voor een allriskverzekering kiest, ben je ook nog gedekt voor eventuele onvoorziene incidenten. Voor de verzekeraar is van belang wat de oorzaak van de schade is. Mocht je die schade zelf opzettelijk hebben veroorzaakt dan wordt die uiteraard niet vergoed. Je moet zelf wel verstandig met je spullen omgaan. Ook als schade is ontstaan als je die had kunnen voorkomen, wordt er niet uitgekeerd. Bijvoorbeeld als je geen deugdelijk onderhoud hebt gepleegd of als je tijdens storm, terwijl je wist dat die zou komen, gewoon alle ramen en deuren open hebt laten staan. Schade die ontstaan is door een aardbeving, door een overstroming of door een terroristische aanslag wordt niet vergoed.

De waarde van je inboedel, de waarde dus van al je spullen, kan veranderen. In de loop van de tijd komen er dingen bij en gaan er weer andere dingen weg. Misschien komen er wel veel duurdere meubels dan je vroeger had in huis te staan. Bekijk daarom geregeld of je niet onder- of oververzekerd bent. In dat laatste geval betaal je een hoge premie terwijl je minder dan je hebt opgegeven krijgt vergoed. De verzekering vergoedt namelijk de werkelijke waarde.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen