pinterest
Wat te doen met mos in je gazon? 3 tips

Wat te doen met mos in je gazon? 3 tips

Mos in het gazon is een vaak voorkomend probleem. Veel mensen herkennen dit en zien meestal na de winter het gazon vol mos zitten. Het feit dat er mos in het gazon kan ontstaan, heeft te maken met de gezondheid van je gazon. Hoe zwakker de grasplanten zijn, hoe meer kans op mos. Dit vraagt dus om actie. Om een mosvrij gazon te krijgen moet je zowel gebruik maken van de juiste methoden en als van de juiste producten. Daarom de volgende 3 praktische tips voor een mosvrij gazon. 

Afbeelding

Tip 1: Geef je gazon meer licht & lucht

Veel gazonnen hebben te maken met schaduwplekken. Vaak worden die veroorzaakt door laaghangende takken van bomen en/of planten. Dit zijn vaak de plekken waar dus geen licht komt en zonder licht kunnen de grasplanten zich minder goed ontwikkelen. Zeker na een stressvolle periode als de winter zal dit zorgen voor mos in het gazon. Snoei daarom laag hangende takken. 

Daarnaast heeft het gazon lucht nodig, de grond moet toegang krijgen tot voedingsstoffen, water en lucht. Je lost dit op door te beluchten. Een beluchtingsmachine kan je redelijk makkelijk huren. Door te snoeien en te beluchten zul je meer kracht geven aan het gras in plaats van het mos. 

Tip 2: Verbeter de bodem van het gazon

Een grote oorzaak van het ontstaan van mos in het gazon is een slechte bodem. Denk hierbij aan bodems die een te lage/hoge zuurgraad hebben (ook wel pH waarde genoemd) of door een tekort aan voedingsstoffen. Om hierachter te komen je een eenvoudige bodemanalyse uitvoeren om te ontdekken wat de pH waarde is en welke voedingsstoffen de grond nodig heeft. 

Het zit namelijk als volgt: als een bodem te zuur blijkt te zijn (pH is laag) zal de bodem voorkomen dat de grasplanten de voedingsstoffen zoals meststof en water kan opnemen. Dit voorkomt de groei van het gras en dus ruimte voor onkruid zoals mos. Om dit te voorkomen en je gazon weer op de juiste pH waarde te brengen is het advies om kalk op het gazon aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de bodem weer vruchtbaar wordt voor voedingsstoffen. 

Tip 3: Mos verwijderen door te renoveren

Om direct mos te verwijderen uit je gazon is een veelgebruikte methode: manueel of machinaal verticuteren. Verticuteren is een veelgebruikte aanpak om je gazon te herstellen of te renoveren na de winterslaap. Wat je hier doet is middels een verticuteerhark of verticuteermachine verticaal in het gazon snijden door al het dode materiaal (viltlaag, oude grasplantjes en uiteraard mos) los te te trekken. Als je dit eenmaal hebt gedaan is het wel van belang om je gazon goed door te zaaien en te voorzien van meststoffen

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen