pinterest
Wat zijn de regels voor bouwafval?

Wat zijn de regels voor bouwafval?

Wanneer je een verbouwing plant weet je waarschijnlijk nog niet wat er moet gebeuren met het bouwafval. Dit is echter een belangrijk onderdeel van de verbouwing, omdat het bouwafval uit allerlei stoffen bestaat die het milieu kunnen schaden als je deze in de gewone vuilcontainers gooit. Deze zijn hier namelijk niet voor bedoeld. Om hier meer over te weten te komen, zijn er een aantal regels of tips omtrent bouwafval waar je in dit artikel meer informatie over zal verkrijgen. Let op dat sommige van deze tips ook budgetvriendelijk zijn en daarmee je verbouwing kunnen helpen!

Tips voor bouwafval

  • Wanneer je aan het slopen bent wordt er afgeraden om alles op een hoop te gooien. Probeer in plaats daarvan alle materialen te sorteren, zorg dat koper bij koper komt en aluminium bij aluminium enzovoort. De volgende materialen zijn recyclebaar: piepschuim, hout, textiel, papier, karton, matrassen, gips, etc.
  • Door het sorteren van je bouwafval is er een kans dat het geld kan opleveren! Vooral bij metalen is dit het geval. Koper en aluminium zijn namelijk metalen die gerecycled kunnen worden en daarom krijg je bij het inleveren van deze metalen een vergoeding. Het inleveren kan je doen op verscheidene stortplaatsen.
  • Voor je eigen veiligheid is het belangrijk om te weten met wat voor materialen je werkt. Moet je bijvoorbeeld asbest verwijderen, zorg dan dat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft, zodat je geen gezondheidsrisico's loopt.
  • Asbest moet voorzichtig verwijderd worden, dit kan je het beste doen met handschoenen en een masker. De stoffen die vrijkomen bij asbest zijn namelijk schadelijk voor je gezondheid. Asbest wordt als je het hebt weggebracht, verpakt in plastic waarna het op een afgelegen plek verwerkt wordt.
  • Bouwafval hoort niet bij grofvuil, maar wordt door een andere dienst verwerkt. Tevens komt bouwafval in grote hoeveelheden. Om deze reden is het belangrijk om het bouwafval te verzamelen op één plek waar het gesorteerd is. Dit kan met een bouwafval container, deze kan je gemakkelijk huren. Meer informatie hierover vind je op huren container.
  • Naast de reguliere bouwafval is er ook vaak sprake van bouwafval verpakkingen. Deze verpakkingen zijn vaak van plastic of karton en kunnen bij het normale afval of bij recycle plekken weggebracht worden.
  • De laatste tip is om overgebleven materialen die niet zijn gebruikt tijdens het bouwen terug te brengen naar de bouwmarkt met de bon. Hierdoor krijg je je geld terug en kan het materiaal gebruikt worden voor andere projecten en wordt het niet klakkeloos verspild.

Wat moet je doen met je bouwafval?

Je bouwafval moet je dus op specifieke plekken inleveren of als je een bouwafval container hebt gehuurd, wordt deze opgehaald en weggebracht door het bedrijf dat je hebt ingehuurd. Toch is het handig om te weten waar je bouwafval moet inleveren mocht dit ooit van toepassing zijn voor jou. Bouwafval stortplekken zijn meestal te vinden in de milieustraat of bij puinverwerkers. Op de website van jouw gemeente vind je informatie over stortplekken voor het publiek of ondergrondse privé stortplekken. Let op: wanneer je je bouwafval zelf wegbrengt moet je dit zelf scheiden in de aangewezen containers.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen