pinterest

Welk bedrag kan je maximaal lenen voor de aankoop van een huis?

Sta je op het punt een nieuwe woning te kopen? In dat geval komt er veel op je af! Denk aan de zoektocht naar een nieuw huis, de keuze tussen een bestaande woning en een nieuwbouwhuis, enzovoorts. Ook het afsluiten van een hypotheek is een belangrijk onderdeel. Voordat je een hypotheek afsluit wil je weten wat je maximaal kunt lenen. Het helpt bij het doelgericht zoeken naar een geschikte woning. Verschillende factoren zijn van invloed op hetgeen je kunt lenen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje!

Tip: bereken je maximale hypotheek alvast met een online tool. Er zijn verschillende websites die zo’n tool aanbieden. Hoewel je hier geen rechten aan kunt ontlenen, geeft het vaak een goede indicatie van je maximale hypotheek. 

Factoren die invloed hebben op de maximale hypotheek

In de basis hebben vijf factoren invloed op je maximale hypotheek. Het zijn je geboortedatum, bruto inkomen, type dienstverband, het inkomen van je partner en financiële verplichtingen. Tegenwoordig is het erg lastig om een woning in je eentje te kopen. Zeker wanneer je de markt als starter betreedt. Ook wanneer je nog geen vast dienstverband hebt kan een hypotheekaanvraag worden afgekeurd. Dit geldt niet wanneer je een intentieverklaring van je werkgever hebt gekregen. In de intentieverklaring verklaart een werkgever de intentie te hebben om met je door te gaan na het verlopen van je tijdelijke contract.

Financiële verplichtingen verlagen je maximale hypotheek

Financiële verplichtingen komen in tal van verschillende soorten voor. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een leaseauto. Of wat te denken van je telefoonrekening? De kosten voor het verbruik van belminuten en mobiele data telt niet mee. Een lening om je toestel af te betalen echter wel! Dit geldt alleen voor leningen met een waarde van meer dan 250 euro. Je kunt bij veel providers voor het versneld aflossen van deze lening kiezen. Wist je dat de lasten voor je huurwoning niet meetellen? Zelfs niet wanneer je voor een nieuwbouwwoning kiest en dus een tijdje dubbele lasten zal hebben. 

Studieschuld heeft invloed op je hypotheek

Een derde type financiële verplichting die meetelt is je studieschuld. Hoewel de studieschuld niet bij het BKR wordt aangemerkt als lening, vragen veel hypotheekverstrekkers naar een uitdraai van je DUO-omgeving. Je moet hiermee aantonen dat je geen studieschuld meer hebt. Heb je nog wel een studieschuld? In dat geval kijkt de hypotheekverstrekker naar hetgeen je maandelijks aan aflossing betaalt.

 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen