pinterest

Zelfvoorzienend wonen, wat houdt het in?

De laatste jaren hoor je steeds meer over klimaatvervuiling en de rol die fossiele brandstoffen hieraan bijdragen. Miljoenen mensen verwarmen hun huis door aardgas te verstoken. Voor hun elektriciteit zijn al deze mensen afhankelijk van centrales, waar stroom wordt gemaakt door steenkool te verbranden.

Steeds meer mensen willen niet langer bijdragen aan deze vervuilende manier van leven, en kiezen ervoor om zelfvoorzienend te wonen. Bedrijven zoals Aqualogic bieden handige en betaalbare oplossingen aan om zelf water, gas en stroom te produceren.

Wat betekent zelfvoorzienend wonen precies?

Zoals je weet is het vandaag de dag gebruikelijk om je woning aangesloten te hebben op allerlei netwerken. Via het stroomnetwerk bijvoorbeeld krijg je je elektriciteit geleverd vanuit een energiecentrale. De waterleidingen voeren schoon water aan vanuit de waterinstallatie. En het gasnet levert aardgas om je huis mee te verwarmen of om op te koken.

Wie zelfvoorzienend of 'off grid' gaat wonen, sluit zijn of haar woning af van al deze gezamenlijke netwerken. Dit is natuurlijk goed voor het milieu, en daarnaast hoef je nooit meer een stroom-, gas- of waterrekening te betalen. Maar om toch aan elektriciteit, warmte en water te komen, zul je dan wel alternatieve oplossingen moeten bedenken.

Elektriciteit en warmte

Bij het zelf genereren van elektriciteit en warmte hebben de meesten van ons ongetwijfeld al wel een beeld. Zonnepanelen en windmolens zijn al bijna niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Een gemiddeld huishouden heeft aan zo'n tien tot twaalf zonnepanelen wel genoeg om op het gebied van elektriciteit zelfvoorzienend te zijn. Hierbij hangt het er natuurlijk wel van af hoeveel stroom je precies verbruikt en met hoeveel mensen je in een huishouden woont. Woon je bijvoorbeeld alleen, dan kun je met de helft van de panelen vaak ook al toe.

Om 's winters je huis warm te houden kun je kiezen voor een warmtepomp. Hierbij wordt er een put geboord van vaak tientallen meters diep, van waaruit de warmte uit de ondergrond wordt opgepompt. Dit oppompen gebeurt met behulp van elektriciteit, die je met je zonnepanelen weer geheel klimaatneutraal produceert. Zorg er wel voor dat je huis uitstekend is geïsoleerd, zodat de opgepompte warmte niet ontsnapt naar buiten.

Drinkbaar kraanwater

Wanneer je eenmaal je stroom- en warmtetoevoer hebt geregeld, is het tijd om drinkbaar water te maken. Hiervoor kun je gebruik maken van regentonnen om hemelwater op te vangen. Uiteraard bevat dit water nog wel altijd de nodige bacteriën en mogelijk schadelijke stoffen. Om een ton regenwater om te toveren tot veilig drinkwater kun je gebruik maken van de filters van Aqualogic.

Het gros van de filters van Aqualogic is uitgerust met een actieve kool cilinder, die chemicaliën in het water opvangt en zo het water zuivert. Daarnaast werkt Aqualogic met ultramembranen met microscopisch kleine zeefgaatjes, die bacteriën opvangen. Dit maakt de filters zeer doeltreffend. In de praktijk zijn veel filters van Aqualogic zo effectief, dat je er zelfs slootwater mee in drinkwater kunt veranderen. Aangezien slootwater echter wel meer schadelijke stoffen, algen en bacteriën bevat dan water uit een regenton slijten de Aqualogic filters wel sneller wanneer je ze voor slootwater gebruikt.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen