pinterest
Zo creëer je gemakkelijk een gezond gazon

Zo creëer je gemakkelijk een gezond gazon

Eigenaren van een tuin willen meestal niets liever dan een prachtig groen gazon. Een gazon geeft kleur en is een geweldige ondergrond voor een insectentuintje, familiepicknick of speelsessie voor huisdieren. In de praktijk blijkt echter dat veel mensen moeite hebben met het aanleggen en onderhouden van een gazon. In dit artikel lees je alles over het voorbereiden van de grond, aanleggen van gras en onderhouden van je gazon. Met dit artikel wordt het creëren en behouden van een prachtige groene grasmat een eitje.

Kies voor de juiste soort gras

Voordat je begint met het voorbereiden van je tuin, is het belangrijk om de juiste grassoort te kiezen. Allereerst heb je de keuze tussen graszaden of graszoden. Veel mensen kiezen voor graszaden, omdat dit een goedkope optie is, maar komen er vervolgens achter dat een dichte en gezonde grasmat met graszaden niet altijd gegarandeerd is.

Voor een snelle en gezonde grasmat, kies je het liefst voor graszoden. Graszoden zijn sterke grasmatten die speciaal gekweekt worden om in een handomdraai een gezond gazon te kunnen creëren. Graszoden vereisen veel minder onderhoud en hechten veel beter dan zaden. Kijk op deze website voor een goede selectie van graszodenvariëteiten.

Naast graszaden en -zoden is het ook belangrijk om een grassoort te kiezen die goed bij je tuin past. Heb je bijvoorbeeld weinig tijd (of zin) om je gras te maaien? Bestel dan onderhoudsarme graszoden. Deze zoden zijn gemaakt van langzaam groeiende grassoorten, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Voor een grasmat die tegen een stootje kan, kies je het liefste voor speelgras. Heb je een schaduwrijke tuin? Dan kun je het beste schaduwgras aanleggen. Deze soort doet het goed in zowel de felle zon als in de schaduw. Hiermee heb je minder last van dode plekken in je tuin.

Bereid de grond goed voor

Gaat je gras snel dood? Dan kan het zijn dat je je grond niet goed hebt voorbereid. Laat daarom voor je het gras gaat aanleggen een bodemonderzoek uitvoeren. Hieruit zal blijken wat je grond nodig heeft om een goede ondergrond voor je gezond te maken. Mest bijvoorbeeld bij wanneer je grond voedingsarm is of meng je grond met gips voor een betere afwatering.Vervolgens is het een goede zaak om je grond onkruidvrij te maken. Doe dit door onkruid te verwijderen. Dit kan eventueel met een chemische onkruidverdelger. Op deze manier zul je minder last hebben van onkruid dat door je grasmat heen groeit. Schoffel de grond goed door en verwijder stenen, bladeren, takken en andere voorwerpen. Zorg ook voor een goede afwatering. Nu je grond goed voorbereid is, zal je grasmat zich beter en sneller kunnen hechten.

Graszoden aanleggen

Nu is het tijd om je graszoden aan te leggen. Graszoden moeten vaak van tevoren besteld worden, omdat ze wanneer ze vers zijn het beste kunnen hechten. Laat je graszoden dus bezorgen op de dag dat je van plan bent om ze aan te leggen. Moeten ze toch nog even liggen? Houd ze dan goed vochtig.Rol de eerste graszode uit in een hoek en zorg dat je de zijkant van de zode niet meer kunt zien. Wanneer de zijkant niet is bedekt, zal deze namelijk uitdrogen. Rol de volgende zode er strak tegenaan en steek ze aan het einde af met een scherpe spade of schaar.

Wanneer je klaar bent met het uitrollen, kun je eventueel je gazon nog aanstampen met een gazonwals. Deze kun je bij de meeste tuincentra huren. Ook is het belangrijk om meteen na het aanleggen je gazon te bewateren en eventueel te bemesten. Maai de eerste twee weken niet, zodat de wortels zich goed kunnen hechten. Na twee weken kun je maaien en meteen genieten van je prachtige groene grasmatje.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen