pinterest
Wanneer heb je thuis een 3-fasen-aansluiting nodig?

Wanneer heb je thuis een 3-fasen-aansluiting nodig?

Tegenwoordig is een 3-fasen-aansluiting in een woning vrij normaal, maar vroeger werd standaard een 1-fase-aansluiting aangelegd. Als je in een wat oudere woning woont, is de kans groot dat er nog steeds sprake is van zo’n 1-fase-aansluiting. Afhankelijk van de elektrische apparatuur die je wilt gebruiken, zul je de aansluiting moeten laten upgraden. Dit regel je met de netwerkbeheerder. Maar wanneer heb je zo’n aansluiting nodig? 

Wat is een 3-fasen-aansluiting

In ons land wordt elektriciteit via hoogspanningskabels verspreid over grote afstand. De kabels die uiteindelijk naar de woningen lopen, zijn driefasig. We spreken ook wel van krachtstroom, maar niet in alle gevallen komen alle drie de kabels ook daadwerkelijk het huis binnen. Als dat wél het geval is, heb je een 3-fasen-aansluiting en kun je meer elektriciteit tegelijkertijd verbruiken. De groepenkast vormt het hart van de elektrische installatie in huis. Wanneer je een groepenkast bij Vekto gaat bestellen, is het zaak om rekening te houden met het type aansluiting. Je hebt dus bij een upgrade naar een 3-fasen-aansluiting ook een ander type groepenkast nodig. 

Grote energieverbruikers

We zijn door de jaren heen steeds meer apparaten gaan kopen die veel energie verbruiken. Daardoor is aan de aanwezigheid van een 3-fasen-netwerk steeds meer behoefte gekomen. De inductiekookplaat is hiervan een goed voorbeeld, maar ook een warmtepomp verbruikt nogal wat elektriciteit. Hetzelfde geldt voor een jacuzzi of een eigen laadpaal voor de elektrische auto. Vaak vereist ook het aansluiten van de omvormer voor de zonnepanelen een 3-fasen-aansluiting. Het is verstandig om altijd een aardlekschakelaar in de groepenkast te plaatsen. Zo’n schakelaar voorkomt overbelasting van je thuisnetwerk en kan je behoeden voor kortsluiting of elektrocutie. 

Hogere kosten

Wanneer je overschakelt van een 1-fase-aansluiting naar een 3-fasen-aansluiting, ga je meer geld betalen. Dat komt niet alleen doordat je meer elektriciteit gaat verbruiken door de apparaten die je hebt aangeschaft, maar ook doordat je vastrechtvergoeding stijgt. Je hebt immers een ander type aansluiting en die is duurder. In het geval van eigen zonnepanelen staat daar natuurlijk tegenover dat je kunt besparen op het verbruik doordat je voortaan zelf elektriciteit opwekt. Echter, er worden tegenwoordig kosten berekend voor het leveren van elektriciteit aan het netwerk. Je zou dat kunnen omzeilen door een thuisaccu aan te schaffen. Daarin kun je de opgewekte elektriciteit rechtstreeks opslaan, zodat je niets meer aan het netwerk hoeft te leveren en je dus optimaal kunt profiteren.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen