pinterest
Ontdek en creëer jouw interieur met een materialenboard!

Ontdek en creëer jouw interieur met een materialenboard!

Een succesvol interieur begint met doordachte keuzes van materialen en kleuren. Als interieurontwerper adviseert Daphne Wieman van interieurstudio daphne haar opdrachtgevers altijd: "Of je nu je huis opnieuw inricht of een nieuwe ruimte ontwerpt, het is belangrijk om de juiste combinatie van materialen en kleuren te selecteren. Dit kan namelijk een groot verschil maken in de sfeer en uitstraling van de ruimte."

Daphne: "Graag neem ik je vanuit mijn interieurstudio daphne mee in de wereld van materialen en kleuren bij het creëren van een eigen materialenboard. Je hebt waarschijnlijk al super veel ideeën. Over sommige elementen denk je: dat wil ik! Maar er zijn waarschijnlijk ook nog veel vraagtekens. Onduidelijkheden. Bang dat je straks toch weer dezelfde bekende keuzes gaat maken en daardoor in hetzelfde interieur zit. In dezelfde omgeving en je niet blij bent, omdat het weer niet één geheel is.

Een deel van je plan, zoals de keuken of de vloer heb je wellicht al bepaald. Maar dat is pas een klein gedeelte in jouw huis. Hoe ziet de rest van jouw huis eruit? Klopt dat met de rest van je interieur… Want hier ligt vaak de echte uitdaging. Je weet gewoon niet goed hoe je dit nu kan vertalen naar jouw eigen woning. Waar je moet beginnen.

Stel je eens voor dat je jouw huis binnenloopt… en ál-les klopt!

Je loopt de gang binnen en het voelt helemaal jou. Je komt de woonkamer in en door naar de keuken en over elk plekje is nagedacht. Het klopt! Jouw plannen, alle ideeën en al jullie eigen-aardigheden en gekkigheden, alles voelt als thuis. Alles heeft een plek. Het is echt één geheel. En je merkt dat je je gewoon veel gelukkiger voelt in je eigen huis. Hoe heerlijk zou dat zijn!"

Stappenplan materialenboard

Voordat je definitieve beslissingen neemt over materialen en kleuren, is het van cruciaal belang om stalen van deze elementen samen te brengen. Dit helpt je onaangename verrassingen te voorkomen en zorgt ervoor dat je tevreden bent met je keuzes. Daphne adviseert de volgende stappen: 

1. Verzamel stalen:

Vraag stalen aan van de materialen die je overweegt, zoals verfkleuren, stoffen voor meubels, vloertoepassingen en andere oppervlakken.

2. Bekijk stalen in verschillende lichtomstandigheden:

Leg al je materialen bij elkaar op één plek, waar je heel vaak langs loopt. Beoordeel de stalen onder verschillende lichtomstandigheden, zowel natuurlijk als kunstmatig licht. Sommige kleuren en materialen zijn echt anders als het somber weer is of als het zonnetje lekker naar binnen schijnt, dus het is belangrijk om te zien hoe ze zich gedragen in verschillende situaties.

3. Speel met texturen voor diepte:

Het gebruik van verschillende texturen voegt diepte en interesse toe aan een ruimte. Combineer gladde oppervlakken met ruwe texturen, zoals hout of steen, om visuele variatie te creëren. Denk aan zachte stoffen, zoals kussens of een karpet, om comfort toe te voegen en de algehele sfeer te verzachten.

4. Durf te mixen en te matchen:

Leg de stalen naast elkaar om te zien hoe ze samenwerken. Controleer of er een visuele harmonie is en of de gekozen kleuren en texturen goed samengaan. Voor het interieurproject van dit materialenboard heb ik bijvoorbeeld gekozen voor een hele lichte vloer en lichte fronten voor de keuken uitgekozen en een zachte aaibare velvet stof voor de kussens op de bank en een wollen stof voor op de leesfauteuil.

5. Plaats stalen in de ruimte:

Leg de stalen in de ruimte waar je ze wilt toepassen. Kijk hoe ze reageren op de bestaande elementen in de kamer en of ze de gewenste sfeer creëren. Zo begint je materialenboard steeds meer tot leven te komen. Maar als het allemaal in je hoofd blijft dan blijft het dus die chaos en kun je gewoonweg onmogelijk de juiste keuzes maken.

6. Tevreden?

Dit is het basis materialen plan en zo ga ik voor al mijn projecten aan het werk. Alleen als ik al mijn materialen en kleuren bij elkaar zie, kan ik de juiste keuzes maken. We hebben nu een klein onderdeel genomen uit een ontwerpproces om tot een uniek en heerlijk interieur te komen. En ik ben heel benieuwd hoe jij dit onderdeel laat worden van de rest van je plan!

7. Tot slot: overweeg de meningen van anderen

Vraag ook anderen om hun mening. Soms kan een frisse blik nieuwe inzichten bieden en helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Door het creëren van een materialenboard, voorkom je teleurstellingen en krijg je een beter beeld van hoe de gekozen materialen en kleuren er daadwerkelijk uitzien in jouw thuis.

Je weet wat je wilt en met een schat aan talloze ideeën, ken je jouw wensen. Maar de vertaling naar een heerlijk interieur kan lastig zijn. Daphne Wieman is er voor ondernemende mensen die een persoonlijke en doordachte benadering van interieurontwerp zoeken. Voor grote en kleine interieurvragen. Van advies tot realisatie.

Interieurstudio daphne creëert inspirerende en functionele interieurs, gericht op de unieke wensen en levensstijl van haar klanten en streeft ernaar een uniek thuis te ontwerpen waarin je persoonlijke schatten schitteren. Bezoek hier de website: interieurstudiodaphne.nl 

Voor meer inspiratie en informatie kijk eens op instagram: interieurstudio.daphne of  bnscrisp.nl/blog/portfolio/interieurstudiodaphne/

FotoOntdek en creëer jouw interieur met een materialenboard!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen