pinterest
Moodboard: Tartans in a twist

Moodboard: Tartans in a twist

De Hooglanden in het noorden van Schotland bestaan voor een groot deel uit hoge bergpartijen, vele eilanden, dikke dennenbossen en prachtige valleien. Oude kastelen en landhuizen, die prachtig gelegen zijn tussen deze bergen, zijn een lust voor het oog en ademen een en al historie.

De oorsprong van de Tartan

Hier is ook de tartan ontstaan. Deze werd al vanaf de 16e eeuw gebruikt door Schotse strijders. Een grote lap wollen stof werd om het lichaam gedrapeerd om zich te beschermen tegen het weer. De verschillende soorten tartans ontstonden doordat veel clanleden zich verplaatsten; door de kleuren van de kilt konden groepen zich identificeren. Zo heeft Burberry zijn eigen herkenbare ruit en ook het Britse koningshuis heeft zijn eigen tartan, de Balmoral.

De schotse ruit in de modewereld

Dat de tartan aan een comeback is begonnen, is ook bij modehuis Dior te zien. In een van de laatste collecties, de ‘Dior Cruise 2025’ collectie, is deze klassieke ruit weer te zien in prachtige designs.

De schotse ruit in het interieur

Nu wordt het tijd dat ook de interieurs weer worden verrijkt met deze prachtige Schotse ruiten en tweeds. Maar dan wel anders dan de klassieke stijl waarmee we deze over het algemeen associëren: met een moderne twist. In plaats van een houten vloer kiezen we voor een gietvloer. Dit zorgt voor een strakke look. Verder hangt alles af van de keuzes van kleur, materiaal en vormgeving. Een design fauteuil in velvet of leer in een accentkleur. En dan de Schotse ruit als een vloerkleed of als kussens en plaids op de bank zorgen voor een warm en gezellig interieur.

FotoMoodboard: Tartans in a twist

Tips voor een interieur met moderne twist

  1. Heb je meer lef? Denk dan eens aan een gordijn in een ruit in een waveplooi, waardoor deze mooi golvend en strak hangt aan een mat-rvs rail.
  2. Ook met het kleurgebruik kun je een twist maken. Kies voor een sprekende kleur op de accentwand in combinatie met een zacht neutrale grijstint.
  3. Mix en match met ruit- en visgraatprint, eventueel in combinatie met een verfijnde streep of, zoals in het moodboard te zien is, met een behang met bloemenprint.
  4. Bij het inrichten van dit interieurthema, moet je de trap niet vergeten. Door de trap te bekleden met een loper in eigentijdse strepen en kleuren, kan de stijl naadloos worden doorgevoerd.

          Lees ook: Moodboard voor een stoer Scandinavisch interieur

Bron van moodboard beelden:

Huyze de Tulp interieur & design | House of Hackney | Shutterstock | Keramiek atelier Marjoke de Heer

Over de ontwerper

Odilia van Huyze de Tulp biedt een uitgebreide dienstverlening aan, gericht op zowel de particuliere markt als de hospitality, horeca en retailsector. Naast het ontwerpen van op maat gemaakte interieurs, biedt ze ook de mogelijkheid om een professioneel lichtplan te ontwikkelen dat de sfeer en functionaliteit van de ruimte versterkt.

Odilia begeleidt haar klanten gedurende het hele proces, van het eerste ontwerp tot en met de uitvoering, om ervoor te zorgen dat het eindresultaat perfect is afgestemd op de verwachtingen. Hierdoor weten haar opdrachtgevers zich verzekerd van een hoogwaardige en persoonlijke aanpak.

Spreekt dit jou aan? Neem een kijkje op www.huyzedetulp.nl en laat je inspireren op Instagram.

Dit blog is geschreven door een bij BNS Crisp aangesloten interieurontwerper of -stylist. BNS Crisp is hét netwerk voor de interieurprofessional. Ons doel is om de aangesloten professionals - en daarmee het vakgebied - blijvend te ontwikkelen. Voor jou als consument is BNS Crisp een kwaliteitslabel: een bij BNS Crisp aangesloten interieurontwerp of -stylist is een betrouwbare professional die voldoet aan onze kwaliteitsstandaarden 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen