pinterest
Moodboard voor een kleurrijk en sfeervol interieur

Moodboard voor een kleurrijk en sfeervol interieur

Interieurdesigner Lotte Nijkamp is dol op kleur en wordt dan ook het gelukkigst van opdrachtgevers die net een stapje verder durven en vertrouwen op het feit dat zij met kleur een warm, sfeervol en harmonisch interieur voor hen ontwerpt. Lotte: “Afgelopen jaar had ik zo’n opdrachtgever, een reislustig jong stel dat vanuit de stad naar een vinexwijk verhuisde en graag de warmte en gezelligheid die ze tijdens hun reizen hadden ervaren wilden toepassen op dit relatief moderne huis.

Zelf kwamen ze al snel met een voorkeur voor terra-roze. Stiekem toch wel een van mijn favoriete kleuren in het interieur omdat deze kleur warmte uitstraalt, echt kleur geeft aan je huis en door zijn natuurlijke achtergrond toch rustig en neutraal is. Echter is het ook een kleur die veel (misschien wel te veel) wordt toegepast en daardoor zijn glans een beetje heeft verloren. En daarnaast heeft een ton-sur-ton-palet van deze kleur het risico om te lief – een beetje zoetsappig - te worden. En dat paste zeker niet bij de stoere wereldreizigers waarvoor ik dit interieur mocht ontwerpen."

Kleurenpalet op basis van terra

Lotte liet zich daarom wel inspireren door hun wens voor terra, maar is op zoek gegaan naar een kleurenpalet dat net iets gedurfder en misschien wel iets stoerder is. Lotte: "Een palet waarbij ik heb gezocht naar kleuren die een gemene deler hebben. Want zo creëer je een kleurenpalet dat kleurrijk en toch in harmonie is en voorkom je een Pipi Langkous gevoel in je huis. Kies voor kleuren die bijvoorbeeld dezelfde vergrijzing of verzadiging hebben. Of in dit geval kleuren die geïnspireerd zijn door de kleur van aarde en zand. Het beeld van de Sahara bij zonsopkomst (zie moodboard) was hierin mijn belangrijkste inspiratiebron. Een magisch moment en een beeld gevuld met kleur.

FotoMoodboard voor een kleurrijk en sfeervol interieur 

Naast de mooie aardetinten en de warmte in de lucht die perfect met elkaar in harmonie zijn, zie je hier ook een blauwe en paarse tint, die frisheid geven en het matchende kleurenpalet een beetje doorbreken, waardoor het spannend blijft. Naar een dergelijke balans ben ik ook altijd op zoek in een interieur. Je start met een kleurenpalet dat volledig in balans is, maar een palet of een interieur dat te perfect klopt is volledig in harmonie, maar mist ook spanning. En dan wordt het– hoe kleurrijk ook – stiekem toch een beetje voorspelbaar en saai. Ik voeg daarom meestal een kleur toe aan het palet dat de boel een beetje wakker schudt. Deze kleur gebruik je niet voor de grote oppervlakken, maar laat je subtiel terugkomen in bijvoorbeeld het dessin van het behang en/of de accessoires."

FotoMoodboard voor een kleurrijk en sfeervol interieur

Durf te experimenteren met behang

Toen Lotte het behang Ondas van Arte tegenkwam wist ze dat dit de basis was voor dit plan en dat lila de kleur zou worden die het aardse kleurenpalet zou doorbreken. Het natuurlijke materiaal, het etnische patroon en de folkloristische kleuren met een touch of lila passen precies in het beeld dat zij voor ogen had. "En het leuke is: het behang zat amper op de muur toen ik een telefoontje mocht ontvangen, dat ze zo blij waren dat ze op mijn kennis en expertise hebben vertrouwd. Zelf hadden ze dit nooit bedacht, maar het resultaat pas perfect bij hen. Het is de sfeer waarop ze hadden gehoopt. Dit - en het verzoek of ik nu ook een ontwerp voor hun slaapkamer zou willen maken - is het grootste compliment dat je mij kunt geven."

Tip van de interieurontwerper:

  • Bepaal van tevoren je kleurenpalet voor je interieurproject en zoek hierbij naar kleuren die in harmonie zijn met elkaar. Bijvoorbeeld door dat ze de dezelfde zachtheid over verzadiging hebben.
  • Denk in dit kleurenpalet ook na over de verhoudingen waarin je de kleur gebruikt. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het 60-30-30 principe van Histor. Maar het is vooral belangrijk om van tevoren een idee te hebben welke kleur je basis wordt en welke kleur alleen in accenten terugkomt.
  • Durf te variëren met behang! Een behang geeft zoveel sfeer aan het interieur. Niet alleen door het dessin maar ook door de textuur. Dus vind je het toch een beetje spannend om van de geverfde muren af te stappen, start dan met een textuur behang dat in een (nagenoeg) effen kleur. Je zult zien dat je interieur er gelijk ‘spannender’ van wordt.

Over de interieurontwerper

Lotte Nijkamp is een enthousiaste jonge vrouw, met een flinke dosis ervaring in het creëren van beleving en het ontwerpen van functionele en verrassende interieurs. Sinds 2015 heeft zij haar eigen onderneming waarmee ze particulieren en organisaties helpt met de (her)inrichting van hun huis, kantoor of horecagelegenheid. Lotte onderscheidt zich door haar conceptmatige aanpak waarbij het interieur naadloos aansluit op woonstijl en wensen van de bewoner en/of gebruiker. Daarbij gaat zij altijd op zoek naar het bijzondere. En deze unieke waarde vertaalt zij naar een origineel een aansprekend interieurontwerp, waarbij een goede balans tussen functionaliteit en spontaniteit centraal staat.  

Meer informatie vind je op de website van woanderlust en op instagram: @woanderlust_lotte

Profiel BNS Crisp: woanderlust

FotoMoodboard voor een kleurrijk en sfeervol interieur

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen