Binnenkijken: zelfvoorzienend wonen in een ecovilla

Lieke Peters (34) en Wietse Mol (39) verruilden hun stadse leven in Amsterdam voor het moderne plattelandsleven in Schaijk. Als interieurontwerper werkt Lieke aan zo duurzaam mogelijke bouwprojecten, Wietse werkte jarenlang in de mode. In één van de zes ecovilla's van woonproject The Greenhouse met een tuin van bijna 2 hectare maakten zij hun woondromen waar. Lieke ontwierp het interieur van de villa, Wietse gaat zich als omgeschoolde moderne boer ontfermen over de paradijselijke tuin. Kijk binnen in hun ecovilla waarin zij volledig zelfvoorzienend wonen.


Buitengevoel binnen

De villa van 260 vierkante meter heeft een riante woonkamer, een leefkeuken die grenst aan het buitenterras, nog een extra ruimte die kan dienen als kantoor of speelkamer én een ruime garage. Boven zijn drie slaapkamers, een inloopkast en twee luxe badkamers. De grote raampartijen - met als hoogtepunt de glazen gevel aan de achterzijde - bieden wijds uitzicht op de tuin en halen het buitengevoel naar binnen.

Natuurlijke en rauwe materialen

In de villa geven het vurenhouten plafond in combinatie met de noten keukenelementen het interieur een uniek en warm karakter. Als tegenhanger koos Lieke voor een industriële betonvloer. Alle natuurlijke, rauwe materialen zorgen in combinatie met lichte, neutrale tinten voor een rustgevend geheel. 

Duurzaam wonen

Doel van de ecovilla's is zo duurzaam mogelijk leven. Ze hebben daarom een houten skelet en alle energie wordt opgewekt met een warmtepomp en zonnepanelen. Hoogwaardige isolatie moet zorgen dat er weinig warmte verloren gaat op koude dagen.


In de tuin worden alle gewassen besproeid met regenwater dat wordt opgevangen in de vijver. Naast een privétuin heeft elke villa ook toegang tot een gezamenlijke tuin. Hier zijn een moestuin, een voedselbos en boomgaard waar vruchten en noten geplukt kunnen worden, een kas, een wild bloemenveld, een dierenweide met geiten, schapen en kippen en een grote vijver in gelegen. Wat een goed idee is geweest van de projectontwikkelaars is om de tuin al eerder aan te leggen, zodat de bewoners van de villa's direct gebruik konden maken van de gezellige toegankelijke tuin.

De bewoners van de villa's van The Greenhouse zullen allemaal bijdragen aan het onderhoud van de tuin en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Naast de oogst, zijn er kippen die elke dag voor verse eieren zorgen en wordt er geitenkaas geproduceerd.

Het project wordt in het voorjaar opgeleverd, er zijn nu nog 3 villa’s te koop. In mei zullen er kijkdagen plaatsvinden. Mail voor meer informatie naar lieke@hay-days.com

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen